Vârsta de tranziție la băieți. Cum să se comporte părinții?

Timpul este rapid. Recent, familia a adus de la spitalul de maternitate un mic pachet cu un bebeluș care dormea ​​senin, au trecut ani, băiatul a crescut și sa dezvoltat. Ca urmare, vine un moment în care copilul de ieri începe să se pregătească pentru maturitate. În articol, veți afla cât de mulți băieți au o vârstă de tranziție, durata, simptomele și semnele.

Caracteristicile adolescenței

 • O vârstă de tranziție este o etapă specială în viața oricărei persoane, însoțită de pubertate, dezvoltare fizică și creștere continuă. În acest moment, se termină formarea sistemelor și a organelor interne. Producerea hormonală intensivă începe în organism.
 • La băieți, vârsta de tranziție începe puțin mai târziu decât la fete. În jurul școlii de mijloc, fetele încep să se transforme în fete, iar băieții încă arată copilăresc. După un an literal, diferențele dispar.
 • Vârsta de tranziție la băieți nu depășește limitele clar definite din punct de vedere al timpului. La adolescenți, particularitățile perioadei se manifestă inegal. Fiecare organism este caracterizat de ritmuri individuale. Prin urmare, să spunem câtă vreme problema epocii de tranziție este problematică.

Părinții atenți și îngrijiți trebuie să acorde atenție semnelor și simptomelor vârstei de tranziție, care semnalează debutul acesteia.

Semne și simptome ale vârstei de tranziție la băieți

În epoca de tranziție, apariția și psihicul băiatului se schimbă. Perioada este însoțită de schimbări hormonale și pubertate. Adolescentul începe să fie critic față de aspect și îngrijorare.

Practica arată că băieții care sunt supuși unei exerciții fizice mai mari și consumă băuturi alcoolice ajung la maturitate sexuală mai târziu decât colegii lor care sunt implicați în cultura fizică și nu își ucid sănătatea cu obiceiuri nocive.

Cunoscând semnele și simptomele vârstei de tranziție, în stadiile incipiente veți stabili începutul schimbărilor și veți oferi sprijin copilului.

 1. La vârsta de zece ani, organele genitale ale băiatului încep să crească. Un an mai târziu, peste organele genitale apare vegetația și pigmentarea scrotului. În anul următor, organele genitale continuă să crească, iar vegetația devine mai lungă și mai groasă.
 2. La vârsta de 14 ani, vocea se schimbă. Acest lucru se datorează unei creșteri a corzilor vocale, dezvoltării mușchilor gâtului și cartilajului. Vocea începe să devină nepoliticoasă. De obicei, formarea unei voci se încheie în 24 de luni.
 3. Parul armpit începe să crească, iar buza superioară este acoperită cu primul pistol. În timp, vegetația apare pe față, pe picioare și pe brațe. Formarea părului corporal se încheie până la sfârșitul vârstei de tranziție.
 4. Până la vârsta de 14 ani, mușchii tânărului încep să se dezvolte, umerii se lărgesc, înălțimea crește.
 5. Aproape toți băieții din adolescență par visuri umede - ejacularea nocturnă. Doctorii consideră acest lucru un fenomen normal.

După cum puteți vedea, perioada de tranziție se caracterizează prin semne și simptome clare.

Psihologia vârstei în tranziție

În timpul vârstei de tranziție, comportamentul și caracterul tânărului suferă modificări. Băiatul începe să fie foarte deranjat de apariția lui.

El încearcă să arate bine și critică extrem de agresiv. Nemulțumirea constantă cu aspectul este o manifestare naturală a maturării. În acest context, pot apărea incertitudini și dezordine, care, împreună, conduc deseori la izolare.

 • Cultivarea băiatului este însoțită de o schimbare radicală a comportamentului. Aceasta se datorează factorilor fiziologici, inclusiv părului gras, acneei, transpirației intense. Tânărul își trezește interesul față de fete. Și scopul final - de a găsi un partener sufletesc.
 • Pe fondul nemulțumirii față de sine, apar agresiuni bruște și nervozitate ridicată. Vârsta de tranziție este însoțită de o manifestare a rudenței față de oamenii din jurul baiatului - părinți, profesori, colegi.
 • Creșterea emoțiilor este un element integru al scenei, cauzată de restructurarea corpului. Hormonii responsabili de pubertatea unui băiat sunt numiți androgeni.
 • În această perioadă, tinerii se poziționează ca bărbați adulți. Ei se străduiesc să-și dovedească independența față de ceilalți. Sub influența emoțiilor, ei fac lucruri fără să se gândească la consecințe.
 • Băieții încep să se intereseze în mod activ de relațiile intime și sunt puternic atrași de intimitatea sexuală. Acesta este un moment alarmant pentru părinți, deoarece accelerarea pubertății este adesea însoțită de apariția unor încălcări ale comportamentului sexual.
 • Adesea vârsta de tranziție se caracterizează prin manifestarea atenției sexuale față de ceilalți băieți. Acest lucru se datorează dorinței sexuale inconștiente în momentul dezvoltării rapide a organismului. De obicei, după începerea relației intime "dreapta", abaterile dispar. În caz contrar, trebuie să duceți copilul la un psiholog.
 • La această vârstă, uneori există gânduri de sinucidere. Potrivit statisticilor, numărul acestor cazuri în rândul copiilor adolescenți crește rapid. Comportamentul suicidar este considerat o consecință a activării mecanismelor de protecție, un tribut adus modului, imitarea prietenilor. Un astfel de act are motive diferite: performanțe academice scăzute, abuz fizic, singurătate, răzbunare, dependență de droguri.

Dacă comportamentul fiului tău sa schimbat, ajută-l să navigheze în situație.

Cum să se comporte părinții

Schimbările fiziologice, împreună cu problemele mentale, fac ca adolescența la băieți să fie o perioadă dificilă. Va face un efort pentru a ajuta copilul.

Cu regret, dar nu există o abordare universală, fiecare caz fiind individual. Aveți răbdare și rezistență, treceți la obiectiv, urmând sfatul practicanților psihologi.

 1. prietenie. Mediul joacă un rol semnificativ în viața băiatului, așa că părinții vor trebui să încerce să intre în el. Nu este ușor de făcut, pentru că fiul este sigur că nu-l puteți înțelege. Încercați să vă deschideți și să arătați că aveți complexe și dezavantaje. Fiind un prieten al copilului dumneavoastră, veți avea acces la tot ceea ce se întâmplă în viața lui și, dacă este necesar, vă ajută.
 2. Afișarea interesului. În timpul maturării băiatului, sistemul de viziune asupra lumii și valorile se schimbă semnificativ. Afișarea interesului pentru hobby-urile copilului și sprijinirea acestuia, meritați încredere. Vorbiți în mod regulat cu el, fiți interesați de raționament și de viață, implicați în participarea la rezolvarea problemelor de familie.
 3. libertate. Un băiat adolescent are nevoie de spațiu personal și de camera proprie. Copilului trebuie să i se acorde libertate și dreptul de a alege. Nu trebuie să-i controlați toate acțiunile, să ascultați conversațiile și să efectuați un audit al lucrurilor. Dacă limitați puternic copilul, va crește probabilitatea de a avea probleme, deoarece fructul interzis este mai dulce. Comunicați, găsiți compromisuri și direcționați-le în direcția corectă.
 4. Nici o critică. Există situații în care nu puteți face fără critici. În acest caz, trebuie să fie constructiv. Nu îndreptați-o către fiu, ci spre comportamentul, faptele și greșelile sale. Adolescenții sunt sensibili la comentarii, se recomandă să se exprime nemulțumit ușor și, în unele cazuri, însoțit de laudă.
 5. Recunoașterea identității. Băiatul este o persoană cu drepturi depline, cu anumite interese, opinii și opinii personale. Nu încercați să vă schimbați fiul sau să vă impuneți părerea.
 6. laudă. Exprimând cuvintele de aprobare și laudă ale baiatului, contribuieți la apariția forței și dorinței de a cuceri noi înălțimi. Dacă copilul a făcut o mică faptă bună, lauda va fi un stimulent pentru dezvoltare și îmbunătățire. Ca rezultat, fiul va fi mai bun.
 7. răbdare. Dacă fiul tău este nepoliticos, nu depăși. Amintiți-vă, emoționalitatea ridicată este o consecință a vârstei de tranziție. Un răspuns violent va duce la scandal. Pentru a face conversația mai productivă, petreceți-o într-o atmosferă relaxată.

În cele din urmă voi da un mic sfat. Dacă doriți să ușurați vârsta de tranziție, scrieți băiatul într-o anumită secțiune. Este important ca copilul să fie interesat de o nouă ocupație înainte de declanșarea perioadei responsabile. Înotul, fotbalul, artele marțiale vor ajuta la menținerea corpului în formă, distrage atenția de la gândurile rele și va stabiliza furtuna hormonală.

Modul de sport nu este prietenos cu fumatul și alcoolul. Dacă fiul este implicat în sport, probabilitatea de cunoaștere a dependenței va scădea semnificativ. Mai mult, din cauza pregătirii constante, nu va avea timp să comunice cu băieții care sunt dependenți de alcool și țigări.

Lasă Un Comentariu