Îndepărtarea tartrului la domiciliu - instrumente populare și profesionale

Chiar și cel mai strălucitor zâmbet va strica placa. Mineralizat, se transformă în tartru, care se formează de obicei în locuri greu accesibile, din interiorul dintelui, pe coroane și poduri. Acesta poate fi văzut cu ochiul liber - este o formare solidă în apropierea gingiilor sau pe suprafețele laterale, are o umbră de la galben deschis la maro.

Cauzele tartrului

Calculul dentar apare atunci când procedurile igienice neregulate sau necorespunzătoare ale cavității orale, obiceiurile proaste și caracteristicile corpului.

 • O periuță de dinți sau o pastă de dinți necorespunzătoare este ineficientă în îndepărtarea plăcii.
 • Structura greșită a danturii, spațiul minim dintre dinți.
 • Obiceiul de a mesteca alimente pe o parte.
 • Ceaiul, cafeaua, dulce și grași contribuie la depunerea de piatră.
 • Când fumează, gingiile inhalate, se așeză pe dinți, leagă resturile de alimente și bacteriile. Această placă este dificil de curățat și se mineralizează mai repede.
 • Alcoolul creează un mediu acid care distruge smalțul și contribuie la formarea problemei.
 • Compoziția saliva, tulburări endocrine.

pericol

Calculul dentar constă din reziduuri alimentare, bacterii și microorganisme care creează un mediu acid în punctul de contact cu dintele. Acest lucru distruge smalțul și provoacă carii.

tipuri

 • supragingivale - la punctul de contact dintre gingie și dinte. Mai des pe incisivii maxilarului inferior și rădăcină mare a obrazului. Are o culoare deschisă de la alb la galben. Fumătorii pot avea o culoare mai închisă. Vă puteți întâlni chiar și cu adolescenții.
 • subgingival - localizat între gumă și dinte, formând un fel de buzunar în care bacteriile se înmulțesc. Detectat la pacienți după 35 de ani. Vizibil numai pe raze X. Procesul de îndepărtare este mai complicat decât în ​​forma supragingivală. Culoare - maro închis, verzui, negru.

Dacă problema persistă sub gingia, apar procese inflamatorii: gingivită, paradonție, paradontoză sau stomatită. Cu aceste boli, puroi, care intră în sânge, otrăvește întregul corp, ceea ce poate duce la inflamarea glandelor endocrine și a bolilor concomitente.

De ce să trageți

Îndepărtarea pietrei trebuie efectuată în mod regulat și neapărat, va menține sănătatea dinților, gingiilor și va preveni boala parodontală și alte boli. Rezultatul curățării va fi un zâmbet frumos, zăpadă albă.

Rețete și unelte populare

Contrar convingerii populare că tartrul poate fi îndepărtat numai cu instrumente profesionale în clinică, există retete dovedite pentru eliminarea medicamentelor tradiționale la domiciliu.

Ridichea neagra

Bucăți mici de ridiche mestecați timp de 5 minute, apoi scuipați-vă și periați dinții cu pastă. Pentru cel mai bun efect, ridichea este măcinată într-o stare ciudată și se adaugă suc de lămâie. Faceți comprese pe zonele cu probleme, țineți aproximativ 5 minute, clătiți-vă gura cu apă și periați-vă dinții. Aceste proceduri trebuie efectuate de 2-3 ori pe zi.

coada-calului

Horsetail se descurcă bine cu despicarea plăcii. Pentru a face acest lucru, 2 linguri de pulbere uscată se toarnă 200 ml apă fiartă. Clătiți cavitatea bucală de două ori pe zi timp de 3-5 minute pentru a obține rezultatul dorit.

sifon

Soda este folosită ca un instrument independent și în compoziție cu alte componente. Pentru a curăța zonele problematice, luați 2 lingurițe de sodă, adăugați puțină apă, amestecați până la starea de ovăz. Utilizând o perie, terciul curăță zonele cu o acoperire de 4-5 minute și se clătește cu apă. La sifon, puteți adăuga sare de bucătărie 1 la 1.

Un rezultat bun poate fi obținut folosind următoarea compoziție: 3 picături de suc de lamaie și 15-20 picături de peroxid de hidrogen 3% se adaugă la 1 linguriță de sodă. Amestecul se aplică numai pe tartru, fără a atinge gingiile. După 3-5 minute, clătiți cu apă și clătiți-vă gura. Utilizați sifon o dată pe zi, deoarece rănește smaltul.

Peroxidul de hidrogen

Clătiți gura cu o soluție de peroxid de hidrogen. Această metodă nu numai că dizolvă în mod eficient tartrul, ci și dezinfectează cavitatea bucală. În 100 ml de apă caldă se adaugă 5 ml peroxid de hidrogen (3%). Clătiți dinții pentru 2-3 minute și clătiți cu apă curată.

Odată pe săptămână puteți face o compresă cu peroxid. Înmuiați tifonul (vata de bumbac) înmuiat în peroxidul de hidrogen pentru 3-4 minute în zonele cu probleme, apoi curățați-l cu o periuță de dinți tare, fără a utiliza pastă de dinți.

sare

Pentru a scapa de depozitele de minerale, periati dintii cu sare de doua ori pe zi. Pentru a face acest lucru, utilizați o perie mare de rigiditate, turnați sare pe ea și curățați timp de 3-5 minute. Efectul este vizibil după 2 săptămâni de utilizare.
În ciuda caracterului natural al componentelor, remediile folclorice nu pot fi numite sparing pentru smaltul dintelui. Este, de asemenea, de remarcat faptul că aceste metode pot lupta cu piatra supragingivală, ele nu afectează forma subgingival.

Rețete video

Metode de îndepărtare profesională

În plus față de rețetele populare, există unelte speciale pentru îndepărtarea tartrului, a plăcii și a albinării dinților. Caracteristica lor este prevenirea, un efect atent asupra smalțului, restaurării smalțului, care este importantă atunci când se efectuează manipularea gospodăriilor cu dinți.

Ață dentară

Dentara dentara este cel mai bun mod de a preveni depozitele dentare. Preferințele ar trebui acordate firelor de mătase subțiri. Procedura este mai eficientă la culcare. Firul va ajuta la prevenirea formării de pietre și va ușura respirația urâtă.

☞ Pret: de la 150 rub.

Royal denta silver

Dentura de dinți Royal Denta conține ioni de argint și chitosan, care îndepărtează activ placa. Compoziția ingredientelor naturale - extract de ceai verde și menta. Producătorul Coreea. Pastele albă vizibil dinții, protejând împotriva formării tartrului și luptă împotriva manifestărilor sale inițiale.

☞ Preț: de la 400 rub.

Global alb

Sistem global alb - pentru întărirea emailului cu efect de albire. Producătorii promite un rezultat vizibil (clarificare cu 2-5 tone) în 2 săptămâni. La efectuarea unui curs acasă, smalțul nu primește daune, iar sensibilitatea prezentă este redusă considerabil. Există o perie specială, pastă, gel, retractor, clătire, creion și spumă în set. Producator - Rusia. Eficacitatea cursului este echivalentă cu înălbirea profesională în clinică.

☞ Pret: de la 800 fre.

Ștergerea în clinică

Datorită diverșilor factori, nu este întotdeauna posibilă evitarea formării tartrului, din care formele neglijate sunt ineficiente pentru a lupta acasă. Un parodontist, medic dentist sau dentist este angajat în îndepărtarea profesională în clinică. După determinarea gradului de deteriorare, medicul determină metoda de înlăturare:

 • îndepărtarea mecanică;
 • îndepărtarea cu laser;
 • curatarea cu ultrasunete;
 • tratament chimic;
 • metoda aer-abrazivă.

Debit de aer

Debitul de aer este o metodă modernă de îndepărtare a depunerilor cristaline, care aparține efectului de aer-abraziv. Procedura se efectuează pe echipamente speciale. Debitul aerului, unde, sub presiunea aerului și o soluție specială cu micro-granule abrazive, se elimină acumularea între dinți și zonele supragingivale.

Sucul de coacere este adesea granule abrazive. După procedură, smalțul obține o culoare naturală netedă. Metoda este potrivită pentru curățarea protezelor, coroanelor, implanturilor, pentru curățarea cu aranjamente curbate sau strânse ale dinților.

Dezavantajul metodei este acela că pietrele subgingivale nu sunt îndepărtate. Fluxul de aer este contraindicat în caz de boli bronhopulmonare, intoleranță individuală la sodă și citrice, subțierea smalțului și sensibilitatea ridicată a dinților, parodontită.

Curățarea cu ultrasunete

Curățarea cu ultrasunete este una dintre cele mai populare proceduri. Ajută fără probleme la scăderea plăcii și a pietrei și dă un sentiment de curățenie și prospețime în gură. Această curățare are un efect benefic asupra stării gingiilor și a emailurilor, fără a le deranja.

După această procedură, poate apărea hipersensibilitate, care trece peste câteva zile. În primele zile trebuie să vă spălați dinții după fiecare masă. Nu este recomandat să utilizați produse cu posibilă colorare în primele zile. Contraindicațiile pentru curățarea ultrasonică includ: boli ale plămânilor, bronhii, aritmii cardiace, hipersensibilitate, prezența implanturilor dentare. Ecografia poate provoca abandonarea sigiliului.

Se recomandă recurgerea la o curățenie profesională de cel mult două ori pe an. Între timp, este necesar să se monitorizeze starea gingiilor, smalțului, sensibilității dinților și să facă totul pentru a-și îmbunătăți starea.

Prevenirea tartrului

Prevenirea este la fel de importantă ca îndepărtarea. După eliminare, prevenirea va fi o serie de proceduri simple, dar importante.

 • Periați-vă dinții de două ori pe zi.
 • Schimbați peria după 3-4 luni.
 • Asigurați-vă că utilizați ață dentară peste noapte.
 • Renunțarea la fumat.
 • Utilizați guma de mestecat câteva minute după ce ați mâncat.
 • Mancati alimente dure bogate in fibre - morcovi, mere.
 • Limitarea consumului de dulciuri.
 • Verificarea periodică la medicul dentist și tratamentul în timp util.

Prevenirea tartrului și îndepărtarea plăcii se poate face la domiciliu, folosind atât rețete medicinale tradiționale, cât și mijloace profesionale. Pentru a rezolva probleme mai grave - îndepărtarea plăcii, întărirea emailului și tratarea gingiilor sângerate, este mai bine să contactați o clinică dentară.

Lasă Un Comentariu