Cum să curățați acvariul - plan de curățare pas cu pas

Un acvariu este o lume mica in apa. Vizionarea peștelui este un lucru fascinant, dar vine un moment în care fiecare proprietar al unui regat personal subacvatic începe să pună întrebări despre curățarea unui acvariu de pește acasă.

Cât de des pentru a curăța acvariul și de ce

La domiciliu, este imposibil să se creeze un mediu favorabil pentru pești, ceea ce ar elimina procesul de curățare. Melcii va ajuta să facă față unei anumite poluări, dar va fi nevoie mai devreme sau mai târziu de intervenția umană. Trebuie să știți cât de des să curățați acvariul.

Frecvența depinde de volum. Dacă capacitatea este de 50 de litri și mai mult - va trebui curățată mai des. Inițial, cauza poluării este lipsa unui microclimat adecvat pentru pești. Aceasta indică erori la pornire. Pentru a face acest lucru, există un medicament care promovează formarea de bacterii. La dimensiunile mici, este posibilă efectuarea curățării în timpul procesului de poluare. De exemplu, dacă volumul este de până la 20 de litri, îl puteți curăța o dată la 2 săptămâni.

În timpul recoltării, este necesar să se înalbesc peisajul, să se spele plantele, să se elimine placa din pereți. Schimbarea parțială a apei se produce o dată la câteva săptămâni. Dacă acvariul este curățat frecvent, puteți reduce cantitatea de hrană pentru pești. Există cazuri în care filtrul nu face față lucrărilor. Acest lucru se datorează numărului mare de pești. În astfel de cazuri, este mai bine să o înlocuiți.

Luați întotdeauna în considerare numărul de pești. Mai multe dintre ele, vasul de care aveți nevoie pentru a curăța acvariul. Din cauza supradotării, există un risc de deces al locuitorilor. Există specii de pești care tolerează dureros modificările frecvente ale apei.

Când acvariul deține mai mult de 10 litri de apă și este echipat cu echipamentul necesar, îl puteți curăța o dată pe lună. Întregul proces de curățare este îndepărtarea plăcii. La înlocuirea apei, murdăria este îndepărtată din partea inferioară, dar un filtru se poate manipula.

Schimbările frecvente ale apei se reflectă în microclimat, iar peștii și plantele se află sub stres. Există cazuri în care pe pereții acvariilor apare o culoare maro fuzzy. Este inutil să ștergeți. Trebuie să ne ocupăm de cauza apariției lui.

Curățarea curentă ar trebui să aibă loc de mai multe ori pe săptămână. Dacă mișcarea peștilor se ridică din partea de jos a nămolului, este un semnal pentru a începe curățarea, chiar dacă locuitorii se simt bine.

Pregătirea acvariului pentru curățare

Înainte de a începe munca, trebuie să pregătiți scula și materialul. Va dura:

 • Capacitate mare.
 • Raclete.
 • Sifon, complet cu furtun.

Pregătiți apă curată. Îndepărtați apa rămasă din acvariu, până la 30% din volumul total. Când conținutul de pește marin, apa ar trebui să fie compus din sare de mare. Apa dulce nu trebuie să conțină impurități și clor.

Infuzia de apă trece în două zile. Cu două ore înainte de începerea curățării și două ore mai târziu, nu hrăniți peștele.

Containerele folosite trebuie să fie noi. Mâinile trebuie spălate înainte de procedură. Înainte de a începe, trebuie să opriți aparatele electrice și să filtrați.

Cum se scurge apa

Va lua un rezervor adânc, un pitcher, o plasă, un furtun cu un clip. Ordinea de acțiune.

 1. Apa de acvariu este trasă în barja. Puteți folosi un rezervor sau un alt acvariu.
 2. Toate plantele sunt eliminate. Dacă apa este drenată din cauza bolii de alge, va trebui să fie aruncată și folosită pe cea nouă.
 3. Lângă acvariu puneți un rezervor adânc, un nivel inferior.
 4. Furtunul trebuie să fie flexibil, iar lungimea este de câteva ori mai mare decât înălțimea acvariului.
 5. Furtunul este umplut cu apă și marginile sunt fixate.
 6. Un capăt este plasat pe partea de jos, aproape de pământ. Acest lucru va elimina nu numai apa, ci toți contaminanții. Al doilea capăt al furtunului este coborât în ​​container.
 7. După ce clemele sunt îndepărtate.
 8. Dacă capacitatea este mai mică decât volumul acvariului, atunci trebuie să revărsați periodic apa.
SFAT! Atunci când apa nu este îndepărtată complet, pot fi lăsate pești mari, iar cei mici pot fi îndepărtați.

Unde să pui peștele

Când apa este complet înlocuită, peștii sunt prinși cu o plasă și depozitați într-un recipient adânc sau într-un alt acvariu. Apă uzată din acvariu. Când apa este înlocuită complet, puteți planta plantele de acvariu. Nu este recomandat să rulați peștele timp de aproximativ o săptămână. În această perioadă se va forma un microclimat. După câteva zile, apa va deveni tulbure. Aceasta indică activitatea bacteriilor și, după câteva zile, va începe să se ușureze. Este timpul să returnați peștele.

Plan de curățare pas cu pas

Acvariu - decorațiuni interioare și de birou. Păstrarea curat este ușor. Principalul lucru este să cunoști niște nuanțe.

Pereți și sticlă

Curățarea începe cu curățarea pereților. Depinde de divertismentul lor. Bacteriile și algele apar pe ochelari. Oferă o privire neclară.

ATENȚIE! Nu utilizați substanțe chimice pentru detergenți, chiar și pentru utilizarea pe suprafața exterioară. Urmele murdăriei pot fi îndepărtate cu ușurință cu o racletă specială. Dacă eșuează, poți lua lama.

Exteriorul rezervorului poate fi curățat cu un burete sau o cârpă umedă. Detergenții speciali nu dăunează locuitorilor. Melcii și peștii se confruntă cu unele tipuri de poluare, dar rămân urme pe sticlă. O parte din placă poate mânca pește, iar restul se îndepărtează prin scurgerea apei.

sol

Spălarea solului va duce la o încălcare a microclimatului și o stare proastă de sănătate a peștilor.

Cu un filtru bun, o parte din deșeuri sunt îndepărtate, cealaltă rămâne și se așează în partea de jos. Rotarea întrerupe creșterea algelor, pentru a preveni acest lucru, trebuie să curățați solul. În acest scop, se utilizează un sifon special, care este destinat curățării solului. Dispozitivele pot diferi în funcție de caracteristici și funcționalitate, dar principiul de funcționare rămâne neschimbat.

Poluarea din sol spălată prin presiune. Rezultatul este terenul curat și apa. Este recomandabil să-l utilizați în momentul înlocuirii parțiale a apei.

Alge și decorațiuni

Pe peisaj și alge se formează un film de culoare închisă. Pentru îndepărtare se utilizează o pensulă sau o pensulă de mătură. Lucrările de curățare pot fi efectuate în interiorul acvariului sau înlăturate. Nu utilizați produse de curățare. Înainte de a reveni la peisaje și alge, trebuie să se usuce.

INTERESANT! Pentru a combate algele, care sunt depuse pe sticlă și decorațiuni, folosiți peștele care le mănâncă.

filtru

Buretele din interiorul filtrului trebuie curățat în mod regulat, pentru a evita colmatarea și reducerea debitului de apă. Dar trebuie avut în vedere că buretele vechi cu urme de poluare este mai eficient decât cel nou. Acest lucru se datorează faptului că bacteriile benefice trăiesc pe suprafața buretelui. Atunci când este puternic poluat, este dificil să pătrundă apă, din cauza scăderii oxigenului, aceste bacterii mor.

Astfel, un burete de la un filtru de putere mică trebuie să fie spălat o dată la câteva săptămâni. Dacă filtrul conține carbon activ, acesta trebuie schimbat lunar. Filtrele cu curățare primară sunt înlocuite la fiecare câteva săptămâni, iar spațiile biologice se spală o dată pe lună.

Schimbarea apei

Înlocuirea apei poate fi dăunătoare, la fel ca la spălarea solului. Pentru a nu încălca microclimatul, ar trebui să înlocuiți aproximativ 30% din apă săptămânal.

Cum să eliminați poluarea fără a scurge apa

Puteți avea grijă de starea de sănătate a locuitorilor acvariului prin curățarea o dată pe săptămână.

 • Pregătiți un volum de apă care să fie înlocuit.
 • Pentru a curăța sticla și algele va avea nevoie de o răzuitoare.
 • Rezervor profund.
 • Pompa de mână.
 • Accesorii filtru înlocuibile.
 • Mijloace speciale pentru curățarea pereților.
 • Lama.

Acțiuni pas cu pas pentru eliminarea contaminării:

 1. Pereții. Ochelarii pot fi curățați cu o racletă. Pentru poluare dificilă, lama se va apropia. Este necesară utilizarea mănușilor de cauciuc curate. Răzuitorul este folosit numai pentru a lucra într-un acvariu.
 2. Apă de gătit. Trebuie să determinați cât de mult se va schimba apa. Cu îngrijire regulată pentru acvariu, puteți înlocui 15% din volum. Dacă există pești bolnavi, faceți upgrade la 50%.
 3. Pomparea apei. Pompa este plasată în acvariu, iar apa este pompată în rezervor.
 4. De curățare cu pietriș. În astfel de cazuri, se utilizează o pompă specială. Prin aceasta, puteți elimina reziduurile de alimente și contaminarea. Dacă în acvariu există prăjituri, atunci o cârpă trebuie atașată la capătul pompei. În prezența nisipului, nu se recomandă utilizarea unei pompe în formă de lopată. Pentru a elimina murdăria, puteți folosi furtunul din pompă, nu va intra în contact cu nisipul.
 5. Decoratiuni. Nu uitați că peisajul este păstrat curat. Algele încep să crească rapid cu substanțe nutritive în exces. Puteți să le îndepărtați cu o răzuitoare în apa pompată. Dacă curățarea este dificilă, puteți utiliza o soluție de albire. După aceea, peisajul se spală cu apă clocotită, se usucă și se întoarce.
 6. Adăugarea de apă. Înlocuirea apei ar trebui să aibă loc în conformitate cu regimul de temperatură - acesta este un factor important în sănătatea locuitorilor acvariului. Pentru pești, apa caldă poate părea prea caldă. Când folosiți apă de la robinet, trebuie să o înmuiați. La niveluri ridicate de nitrați, jumătate din volum poate fi înlocuită cu apă distilată.
IMPORTANT! Sarea acvariului contribuie la apa curată. Este util, împiedică apariția bolilor.

După înlocuirea apei, puteți trece la tratarea suprafeței exterioare a acvariului, folosind o cârpă sau un burete umed, fără detergenți chimici.

Cum să îngrijești acvariul

Atunci când acvariul este echipat și peștele se strecoară în el, trebuie să aveți grijă de el în mod regulat. Aceasta va păstra aspectul atractiv și sănătatea locuitorilor. Va dura câteva minute în fiecare zi și câteva ore pe săptămână.

Echipamente de hrănire și inspecție

Inspecția locuitorilor. La momentul hrănirii, trebuie să inspectați peștii pentru boli. Dacă bănuiți, aflați motivul și luați măsuri.

 • Înlocuirea apei. Înlocuiți o parte din apa stagnantă o dată pe săptămână sau pe două.
 • Îngrijirea sticlei. Îndepărtați algele de pe pereții acvariului.
 • Filtru. Filtrul are nevoie de îngrijire. Curățați buretele și schimbați elementele care filtrează apa.
 • Plante. Ele necesită atenție. Persoanele moarte să fie îndepărtate, altele merită tăiate.
 • Răcire. În sezonul cald trebuie să răciți acvariul. Montați departe de lumina directă a soarelui.

Sfaturi utile

 • Nu se recomandă supraîncărcarea peștilor. Trebuie să oferiți cât mai multă hrană pe care o pot consuma locuitorii în câteva minute. Rămășițele de alimente se așează la fund și se descompun, iar din excesele de pește se pot îmbolnăvi.
 • Apa nu trebuie să fie bogată în pește și alge. Echilibrul biologic va fi perturbat.
 • Nu alegeți un acvariu profund, va face dificilă curățarea. Cea mai bună opțiune este când mâna ajunge în partea de jos.
 • Pentru acvaristii novici nu se recomanda achizitionarea unor tipuri de locuitori costisitori. Din cauza lipsei de experiență, peștii pot muri. Este mai bine să câștigi experiență pe tipuri nemaipomenite.
 • Locuitorii pot sări, așa că acvariul trebuie închis.
 • După moartea peștilor, nu lansați imediat un nou individ. Observați perioada de carantină.
 • Dacă trebuie să schimbați temperatura apei, nu o faceți brusc.
 • Îndepărtați eventual reziduurile de furaje în timp util. Acest lucru va evita contaminarea.
 • Când locuitorii se îmbolnăvesc, este mai bine să dezinstalați acvariul.
 • Când înlocuiți complet apa, nu depozitați peștele într-un recipient metalic.
 • Peștele trebuie protejat de zgomot. Acestea pot prezenta disconfort, ca urmare, imunitatea va scădea și va fi mai probabil să se îmbolnăvească.

Auto-curățarea acvariului la domiciliu nu va crea probleme și nu va dura mult timp. Urmând sfaturile de îngrijire, îngrijirea corectă a peștilor, bucurați-vă și bucurați-vă de frumusețea locuitorilor lumii apei.

Vizionați videoclipul: Cum se monteaza lichenii decorativi - arhitect Sorana Leru (Aprilie 2020).

Lasă Un Comentariu