Mount Everest - în cazul în care este situat, temperatura din partea de sus

Everest este cel mai înalt vârf al lumii, al doilea nume este Chomolungma. Popularitatea sa printre alpiniști este mare, în special printre cei care sunt dornici să cucerească această înălțime. Fără îndoială, călătoria spre vârful muntelui este o aventură periculoasă, pentru că puțini oameni și-au pierdut viața pe drumul spre obiectiv. Dar eroul care a reușit să cucerească Everest, se poate bucura pe deplin de această frumusețe străveche și de un sentiment de libertate. Există ceva special care atrage și atrage oamenii, chiar și cu prețul vieții lor ...

Temperatura aerului la vârf și la picior

Clima și temperatura din Everest sunt dure și imprevizibile, uneori chiar extreme. Valorile temperaturii la nivelul piciorului și în partea superioară diferă puternic între ele. La picior, este de obicei plus temperatura, care scade cu 6,5 grade cu fiecare mie de metri.

Temperatura depinde de sezonalitate, dar niciodată nu depășește 0 grade. Condițiile climatice cele mai favorabile în lunile de vară ale anului, temperatura medie din iulie este minus 19 de grade. În timpul iernii, temperatura scade, astfel încât temperatura medie în ianuarie-februarie este -36 grade, iar pe timp de noapte se poate ajunge până la 55-60 de grade sub zero.

În iarnă și primăvară, vânturile din vest se plimbă, iar în vânturile de iarnă - sud-vest, a căror viteză poate ajunge la 280 kilometri pe oră. În lunile de vară și toamnă, musonii suflă din Oceanul Indian, la sosirea căruia se prăbușește o cantitate mare de precipitații.

O schimbare bruscă a temperaturii pe Everest nu este neobișnuită. Chiar și în perioada cea mai favorabilă pentru cucerire (din mai până în octombrie), furtunile și zăpada sunt, de asemenea, caracteristice. Dar în fiecare sezon există 3-4 zile de vreme constantă, se numesc "ferestre", pe care alpiniștii le folosesc pentru a cuceri vârfuri de munte.

Presiune atmosferică

La fiecare 10-12 metri presiunea atmosferică scade cu 1 milimetru de mercur. Un calcul matematic simplu al înălțimii estimate la vârful Everestului este de aproximativ 23 milimetri de mercur, la o normă, la fel ca la poalele unui munte, de 760 de milimetri. Presiunea atmosferică reală din partea superioară este considerată a fi de 3 ori mai mică decât în ​​mod normal.

IMPORTANT să știi! Căderea presiunii atmosferice este în mod direct legată de apariția de altitudine printre alpiniști (deficit de oxigen). Ca urmare, se pot dezvolta hipoxie, edem pulmonar și insuficiență cardiacă. Prin urmare, atunci când apar primele semne ale unei scăderi a presiunii parțiale a oxigenului, este necesar să resetați înălțimea cât mai repede posibil și să mergeți în jos.

Floră și faună

Vegetația și fauna din Everest nu sunt foarte diverse. La picior, puteți găsi câteva varietăți de arbuști cu creștere redusă, smocuri individuale de iarbă, câteva conifere, mușchi și licheni. Dar cu fiecare kilometru în sus și această floră săracă dispare. Pe versanții din Chomolungma găsiți arbuști numiți rhododendron de zăpadă. Aceasta este singura plantă a cărei viață este posibilă la o altitudine de peste 5.000 de metri, la temperaturi sub zero zero.

Printre creaturile vii se pot găsi păianjeni săritori din Himalaya, unele specii de lăcuste. Rațe de munte, cocoșuri alpine și alte câteva specii de păsări care pot trăi la altitudine mare locuiesc în vârful muntelui.

INTERESANT! Există o legendă despre fenomenul de pe versanții faimosului om de zăpadă - Yeti. Dar, până acum, în zăpadă s-au găsit doar piste uriașe, potrivit locuitorilor din această creatură unică. Dar faptul existenței sale nu a fost încă dovedit, deși mulți oameni de știință și alpiniști caută acest miracol.

Cum și cine a cucerit Everest

 • Climberul Edmund Hillary și nepalezii sherpa Tenzing Norgay au fost primii care au reușit să cucerească și să cucerească cel mai înalt vârf al lumii de 8.848 de metri. De atunci, au trecut aproape 65 de ani (1953). Și în această perioadă, sute de mii de oameni curajoși au încercat să cucerească acest munte.
 • Cea de-a doua ascensiune a lui Chomolungma a fost de 3 ani mai târziu în 1956 de către un grup de expediții elvețian condus de Ernst Reiss și Fritz Luxinger.
 • În 1963 a fost organizată prima expediție americană la Everest, Jim Wittaker a devenit cuceritorul. Americanul a fost însoțit de Sherpa Navang Gombu, care a urcat mai târziu în 1965 pentru a doua oară în expediția indiană și a devenit prima persoană suficient de norocoasă pentru a cuceri vârful de două ori.
 • În 1975, japonezul Junko Tabei a devenit prima regină a Everestului, printre frumoasa jumătate a umanității.
 • În 1982, a avut loc prima expediție sovietică, care a ajuns în partea de sus a lumii. Acesta a constat din 25 de persoane, liderii grupului fiind Vladimir Balyberdin și Edward Myslovsky.

De atunci, o mulțime de ascensiuni pe Everest au fost făcute de omenire, inclusiv oameni de diferite generații și naționalități. La sfârșitul anului 2017, numărul total de persoane care au atins un vârf a fost de 8306 persoane.

Informații utile și fapte interesante

 1. Cel mai înalt vârf al lumii a fost numit după omul de știință George Everest, care pentru prima dată a reușit să determine locația și înălțimea munților. Al doilea nume "Chomolungma" a fost dat de localnici, ceea ce înseamnă "Zeita Mamă a Pământului".
 2. Înălțimea lui Everest crește cu aproximativ 4 milimetri în fiecare an.
 3. Urcarea durează aproximativ 2 luni, luând în considerare timpul de adaptare și aclimatizare.
 4. În 2004, la summitul de la Everest, un cuplu din Nepal a devenit soț și soție.
 5. Alpinismul este o plăcere scumpă, prețul este de cel puțin 50-60 de mii de dolari.
 6. Datorită cantității mari de gunoi lăsate de alpiniști pe pante, guvernul nepaleze obligă fiecare expediție să colecteze cel puțin 8 kg de gunoi sau să plătească 4.000 de dolari.
 7. Cel mai vechi cuceritor al lui Everest este japonezul Yuichiro Miura de 80 de ani.
 8. Cel mai tânăr este Jordan Romero, avea 13 ani.
 9. Statisticile arată că 10 decese reprezintă 1 deces.
 10. Corpurile înghețate de alpiniști nu se evacuează de pe pantele din Everest. Mai mult, cadavrele oamenilor servesc ca semne de identificare a unui anumit loc sau înălțime.

Indiferent de locul atractiv al orașului Everest, există un dezavantaj, uneori înfricoșător și crud. Fiecare pas cu o sută de metri este dat cu mari dificultăți. Și nimeni nu este imun la bolile de munte și la moarte de hipoxie, edem pulmonar sau degerături, chiar și cei mai pregătiți sportivi. Dar totuși există extreme care pun viața pe linie pentru a cuceri Everest și, simțindu-se euforie, se bucură de frumusețea lumii de la cel mai înalt punct al ei.

Lasă Un Comentariu