Cum să vă protejați de căpușe cu remedii folclorice și substanțe chimice achiziționate

În primăvara anului, când se zărește zăpada, păsările zboară, o aromă unică apare în aer, mii de oameni se grăbesc cu natura, se plimbă și fac gratar. Dar, cu zile bune, insectele sunt periculoase pentru oameni. Există căpușe printre ele, de aceea este necesar să se ia măsuri în avans pentru a se proteja împotriva acestor dăunători, pentru a nu ajunge într-un pat de spital.

Atunci când căpușele se trezesc și când adorm

Perioada de activitate a paraziților începe cu stabilirea unei temperaturi pozitive constante, cu o umiditate ridicată a primăverii și încălzirea suprafeței pământului la 5-8 grade. Ca regulă, este martie, aprilie. În acest moment, primele flori infloresc, frunzele apar doar pe copaci. La începutul primăverii nu sunt atât de mulți și nu sunt periculoși pentru oameni încă. După o hibernare lungă, căpușele caută alimente și miros de aspectul unui obiect adecvat pentru 10 sau chiar 15 metri. Ei își câștigă puterea prin mușcăturile de păsări și animale. Ei chiar pot ataca frații lor, hrăniți cu sânge saturat.

Activitatea de vârf - mai. Odată ce se află pe hainele unei persoane, ele tind spre locul în care pielea este subțire, delicată. Se află în spatele urechilor, pe gât, pe axe, pe coate și sub genunchi, pe zona înghinală, pe cap. Această lună este cea mai activă atunci când atacă paraziți. În această perioadă, trebuie să renunțați la drumeții în pădure sau să ridicați un costum de protecție adecvat și agenți de sperie.

Al doilea vârf al agresivității cade toamna. Nu le place căldura de vară, iar ele cresc și nu vânează în mod activ. În toamnă, înainte de hibernare de iarnă, se grăbesc să stocheze substanțe nutritive și să meargă din nou la vânătoare. Ciclurile cad adormit, temperatura scăzând la zero grade.

Tipuri de căpușe

În total, au fost identificate peste 40.000 de specii de căpușe, care sunt împărțite în două ordine principale.

Detonamentul numărul 1. Parazitoformnye

Prima ordine include - ixodic, gamazovyh, argasovyh, nuttalievye indivizi.

 • Ixodes (Taiga). Reprezentanții speciei ajung la o dimensiune de până la 2,5 cm, au o acoperire cu chitină tare. Ei trăiesc în întreaga Eurasie, ascunzându-se printre frunzele verzi. Parazit pe toate animalele cu sânge cald: păsări, animale, oameni.
 • Gamasid. Dimensiunea acestui arahnid este de aproximativ 1 mm. Ciclul de viață este scurt - 7 luni. Paraziți asupra păsărilor și rozătoarelor.
 • Argasovye. Ei suge sânge de la păsări, animale domestice, oameni. Capacele sunt moi, capul intră în corp. Mucul de căpușe este dureros, provocând mâncărime teribile și erupții cutanate.

Detaliu numărul 2. acariform

Ordinea acariformelor include: scabie, îmbrăcată în armură, păr, pene, sarcoptiform, apă dulce, tirogliofidă, trombidiformă. Iată o descriere a unora dintre ei.

 • blindat nu fac parte din paraziți. Se hrănesc cu plante, ciuperci, licheni, carouri. Păsările și animalele reprezintă o amenințare sub formă de viermi. Carapace acreaza purtatorii lor.
 • subcutanat paraziți pe pielea oamenilor și a animalelor timp de mai mulți ani. Alimentele sunt celule de piele moarte. O persoană infectată cu o bifă, este în mod constant mâncărime, roșeață a pielii.
 • praf preferă să mănânce praf, puf, pene, epidermă decojită. Aceasta provoacă astm bronșic la om.

Opilliones - unii oameni de știință îi diferențiază în al treilea grup.

Habitatele comune

În Rusia, zona de distribuție a căpușelor este foarte extinsă și se întinde de la partea europeană până la Siberia și Orientul Îndepărtat. Preferă să se stabilească în locuri bine umede, printre iarbă înaltă, păduri, de-a lungul malurilor de cursuri de pădure, lângă izvoare și căi de trecere.

Locurile lor preferate sunt trasee încadrate de iarbă. Acest lucru se datorează faptului că animalele, ale căror miros atrage căpușe, le mișcă de-a lungul lor. În pădure, concentrația lor este mult mai mică. Nu numai în păduri se pot întâlni insecte periculoase, dar și pe pajiști, pe râuri.

Câți trăiesc

Există multe tipuri de căpușe, fiecare are propriul ciclu de viață. Luați în considerare tickul Ixodes. Viața lui este împărțită în patru perioade:

 1. Ou.
 2. Larvă.
 3. Nymph.
 4. Imago (adult).

Fiecare etapă durează un anumit timp. Se întâmplă câteva săptămâni, uneori câteva luni. Totul depinde de disponibilitatea unor condiții adecvate de hrană și de vreme. Ciclul complet al căpușei taiga este de cel puțin 6 luni și uneori durează 8-10 ani. În medie, ei trăiesc 2 ani. Fiecare etapă ulterioară este imposibilă fără saturația sângelui, astfel încât până la găsirea următorului proprietar, viața pare să înghețe.

Acarianul fără hrană există ani de zile, așteptând declanșarea condițiilor favorabile pentru trecerea la următoarea etapă de dezvoltare.

Parazitul patului are o speranță de viață de aproximativ patru luni. Totul depinde de curățenia proprietarilor, cât de des se efectuează curățarea cu ajutorul unor unelte speciale. Acarianul de pat nu tolerează aerul proaspăt și lumina soarelui.

Cum se atacă oamenii și animalele

Două tipuri sunt deosebit de periculoase pentru oameni: Ixodes și Argas. Cum ajung la corpul gazdei? Acarienii Argas nu consideră că o persoană este principalul obiect al nutriției, așa că rareori îl atacă. Paraziți paroxici atacă cel mai adesea oamenii în timpul lor în natură. Penserele sunt inactive. De obicei stau în iarbă și nu urcă la 50 cm de pământ. În timp ce așteaptă o victimă potențială, pot îngheța lama timp de câteva luni.

Sunt plasați paraziți, răspândindu-se picioarele. Ei au receptori sensibili care ajută la simțirea apropierii unui obiect cu sânge cald în câțiva metri. Picioarele au cârlige tenace și, imediat ce sunt atinse de un animal sau de o persoană, se agață imediat de haine sau de lână. Apoi ajung la pielea deschisă, sunt fixați și încep să suge sânge.

Mai mult decât periculos

Sigilarea saliva conține nu numai viruși periculoși pentru oameni, ci și diverse suplimente alimentare care cauzează, de asemenea, rău. Intrând în sânge, saliva are următorul efect:

 • Anestezia, care împiedică timpul să observe sângele.
 • imunosupresie.
 • Distrugerea pereților vaselor de sânge, care asigură fluxul neted al sângelui în proboscisul insectelor.

Nu toate căpuțele conțin viruși, dar pericolul de infecție este ridicat. Prin urmare, chiar dacă am reușit să detectăm rapid parazitul, trebuie să îl luăm la laborator și să vedem dacă individul este periculos sau nu. Dacă virușii sunt prezenți, începeți tratamentul rapid.

Ce boli suferă

 • Boala encefalităcare afectează sistemul nervos, provocând inflamația creierului. Fără tratamentul în timp util este fatal.
 • boala Lyme - O altă boală periculoasă care afectează sistemul nervos central și cardiovascular. Poate fi tratat cu antibiotice. În cazul în care timpul nu dezvăluie, handicapul amenință.
 • Febra hemoragică. Virușii inhibă activitatea aproape a tuturor organelor interne. Fără tratamentul în timp util, moartea este posibilă.
 • Tifos. Boală infecțioasă cu febră, stupefacție și intoxicație.

Animalele suferă, de asemenea, de mușcături de paraziți. Fără ajutorul unui medic veterinar apare moartea.

Vaccinarea împotriva encefalitei cade pentru oameni

Pentru a dezvolta o imunitate stabilă împotriva encefalitei în organism, vaccinarea se desfășoară în două etape. Prima vaccinare se face în toamnă. În acest caz, până în primăvară, o persoană va fi deja protejată de o boală insidioasă. Următoarea vaccinare într-o lună, la începutul iernii. O a doua vaccinare este permisă după 3 luni. O astfel de schemă garantează securitatea în cazul unui atac de căpușe. Revaccinarea se efectuează într-un an sau în 9 luni.

Există o altă schemă. A doua vaccinare se efectuează după 2 săptămâni, după care după 3 luni se face a treia. Repetați schema anual.

Tipuri de vaccinuri

 • Din vaccinurile domestice utilizați "EnceVir". Nu este recomandat copiilor.
 • Encevir Neo este potrivit pentru copii și adulți.
 • Medicamentul german "FSME Immun" și austriacul "Encepur" s-au recomandat bine. Ele sunt tolerate remarcabil chiar de la vârsta de unu.

Unde să faci

În Orientul Îndepărtat, care este considerată a fi o regiune nefavorabilă în ceea ce privește encefalita bacilă, se efectuează vaccinări programate. Instituțiile medicale așteaptă cetățenii la datele aprobate de serviciul sanitar și epidemiologic de la stat și la locul de muncă. Copiii sunt vaccinați în școli și clinici.

Persoanele care nu au prezentat vaccinarea obligatorie împotriva encefalitei provocate de căpușe, dar există o dorință, se pot aplica clinicilor plătite sau districtului obișnuit, dar pe bază de plată. Dacă intenționați să călătoriți din regiunile centrale ale Rusiei în Orientul Îndepărtat, atunci trebuie să fiți mai întâi vaccinați. Zona de distribuție a căpușelor periculoase crește în fiecare an, iar vaccinul este disponibil în aproape toate regiunile țării.

Cât de mult este

Pretul depinde de producator. Medicamentele la domiciliu sunt mai disponibile, costul acestora fiind în intervalul de 550-750 de ruble. Fondurile importate sunt mai scumpe, aproximativ două mii de ruble. Vaccinările programate în zonele nefavorabile sunt gratuite.

Pot fi vaccinați copiii?

Vaccinarea cu encefalită pentru copii este permisă din acest an. Pentru aceștia sunt alocate FMCE Immun Junior și formularul de adopție al copiilor.

Vaccinarea este dăunătoare?

Vaccinarea este considerată sigură, dar există o serie de contraindicații pentru care este interzisă acest lucru.

 • Reacție alergică.
 • Imunitate redusă.
 • Infecții acute.
 • Sarcina și primele luni după naștere.
 • Boli acute și cronice ale ficatului, rinichilor.

Uneori există efecte secundare și reacții adverse ale organismului la intrarea în vaccin.

 • În zona de vaccinare apare roșeață și compactare. De obicei durează aproximativ cinci zile.
 • Deseori există o ușoară creștere a temperaturii.
 • Există reacții similare unei infecții virale: stare generală de rău, articulare, dureri de cap. Va fi necesară asistență specializată.
 • Reacția alergică până la dezvoltarea șocului anafilactic.
 • Se întâmplă că există o temperatură ridicată și durează prea mult, există supurație la locul injectării, convulsii. Acest lucru se întâmplă atunci când se utilizează un vaccin expirat sau depozitarea necorespunzătoare a acestuia. Pentru aceste simptome, consultați imediat medicul dumneavoastră.

Căi populare de protecție împotriva căpușelor

Remediile populare sunt disponibile, sigure și eficiente. Unii dintre ei sunt speriat, alții sunt neutralizați, alții îi fac pe amândoi.

 • Uleiuri esențiale. Umpleți un pahar cu o capacitate de 100 ml cu apă și adăugați câteva uleiuri: ulei de eucalipt, cuișoare, molid și arbore de ceai, câte o jumătate de linguriță fiecare. Se amestecă bine, se pată pielea expusă, se presară haine. Parazitii nu tolereaza aceste mirosuri si nu vor ataca.
 • Geranium. Se amestecă 2 lingurițe. ulei de plante cu aceeași cantitate de alcool într-un pahar de apă. Păstrați amestecul într-un recipient cu un capac etanș. În termen de șase luni, soluția păstrează perfect proprietățile. Se pulverizează pe îmbrăcăminte și pe pielea expusă.
 • Oțet de cidru de mere Se vor lua: 50 ml oțet de cidru de mere, 10 ml de orice săpun lichid, un pic unguent "Asterisk" pe vârful unei lingurițe, 200 ml de apă. Se amestecă totul bine. Se pune în flacon cu capac. Înainte de a mers, frecați pielea deschisă.
 • Usturoi. Puteți mânca un cățel de usturoi, ungeți mâinile, gâtul, vițeii și alte zone deschise ale corpului.
 • Furnicile. Oamenii care lucrează în pădure pentru o perioadă lungă de timp au în stoc o metodă dovedită de protecție împotriva sângerătorilor de sânge. Outerwear a pus un sfert de oră într-un mumă. Apoi scot insectele. Astfel, ele sunt protejate de atacul paraziților. Se poate folosi alcool formic farmaceutic. Lubrifiați hainele și pielea.
 • Vanilină. Se dizolvă punga de mirodenii într-un litru de apă, se fierbe, se răcește și se freacă pielea, se scot picăturile. Ticks miros de vanilie este, de asemenea, neplăcut.

Când faceți drumeții în pădure, trebuie să alegeți hainele potrivite. Ar trebui să fie cu mâneci lungi, culori strălucitoare, astfel încât indivizii să poată fi văzuți imediat. În picioare, pantalonii au fost înțepați de cizme de cauciuc și de o pălărie.

Remediile populare dispar destul de repede, deci după o oră sau două, trebuie să repetați tratamentul.

Chimie achiziționată împotriva căpușelor: avantajele și dezavantajele

Aerosol anti-acarian "Forța morală" - 3 în 1

Acționează împotriva căpușelor, țânțarilor, mugurilor, altor supt de sânge, care trăiesc în diferite zone climatice.

Avantaje:

 • Lupta paraziții instantaneu.
 • Medicamentul este pe termen lung (până la 15 zile).
 • Ușor de aplicat.
 • Este permisă procesarea în plus față de haine și zone deschise ale corpului.
 • Nu se spală chiar și atunci când înotă în râu.
 • Potrivit pentru copii.
 • Risc minim de reacție alergică.

☞ Dezavantaje: cu aplicare intensă poate afecta negativ sănătatea.

Spray "Breeze-anti-mite"

Avantaje:

 • Potrivit pentru copii și adulți.
 • Toxicitate redusă.
 • Sperie paraziți, nu le permite să se apropie.
 • Nu se spală cu apă.
 • Nu provoacă reacții alergice.
 • Inodoră.
 • Preț rezonabil.

☞ Dezavantaje:

 • Acționează numai împotriva căpușelor.
 • Există efecte secundare.
 • Își sperie sângele, dar nu ucide.

Aerosol "Gardex Extreme"

Acționează eficient împotriva oricărui insect dăunător, inclusiv a căpușelor.

Avantaje:

 • Mirosul este neutru.
 • Pentru copii și adulți.
 • Distruge rapid paraziții.
 • Disponibil la un preț.

☞ Dezavantaje:

 • Toxic.
 • Există reacții alergice.
 • Aplicați numai pe îmbrăcăminte.

Ce trebuie făcut dacă biciul a fost mușcat și blocat

Pentru a elimina bifarea, este mai bine să vă adresați medicilor, dar dacă nu există această posibilitate, va trebui să încercați să eliminați parazitul care sa aspirat. Cu cât suge mai mult sânge, cu atât este mai mare șansa de a se infecta cu o boală periculoasă.

Este posibil să încercați să vă decolați și cum

Tragerea la domiciliu ar trebui să fie foarte atentă pentru a nu rupe corpul. Utilizați pentru această pensete curbate, care este vândut în magazine de animale de companie și farmacii. Încercă să prindă o insectă mai aproape de trunchi și apoi încep să se ridice, rotind simultan. De obicei este suficient să se rotească de 1-3 ori pentru a extrage complet.

În absența pensetă, potriviți firul obișnuit. Ea a legat corpul acarian mai aproape de nas și a început să se leagă, tragând treptat afară. În cazul în care capul iese, ar trebui să încercați să-l eliminați ca un ghimpe cu un ac, și apoi tratați pielea cu alcool.

După extracție, este necesar să se aducă la laborator un insect pentru analiză și să se consulte un medic, să se clarifice acțiunile ulterioare. Este posibil să trebuiască să fiți examinat pentru infecție.

Îndepărtarea în spital

Îndepărtați parazitul aspirat cel mai bine în spital. Un chirurg experimentat va elimina o insectă periculoasă cu ajutorul unui instrument adecvat, va procesa site-ul mușcăturii, va direcționa spre teste. Ei vor verifica însămânțarea în sine pentru prezența virusurilor encefalite și a persoanei mușcate.

Unde să faceți o analiză a analizelor

După îndepărtarea căpușei, acesta trebuie plasat într-un recipient și luat pentru examinare. Acest lucru se realizează atât de instituțiile publice, cât și de cele private.

 • Stații sanitare și epidemiologice.
 • Puncte de urgență, clinici, spitale.
 • Servicii medicale private.

Concomitent cu studiul bifazelor, medicul va trimite pentru teste, în caz de necesitate, începerea tratamentului în timp.

Sfaturi utile

 • Mergând în pădure, îmbrăcați întotdeauna bine - acoperiți toate zonele corpului cu haine cât mai mult posibil, nu uitați de coafură.
 • Pentru a minimiza șansa unui atac de căpușe, luați cu dvs. echipament special de protecție sau unele dintre remediile populare, spray-uri convenabile și aerosoli.
 • Inspectați periodic hainele, zonele expuse ale corpului, la timp pentru a observa insecta. Acordați atenție gâtului, axelor, zonei de înghițire.
 • Magazinele vând costume speciale în care se poate merge în siguranță în pădure.

O căpușă este dificil de văzut imediat sau simți mușcătura ei, deoarece saliva parazitului conține un anestezic și persoana nu simte durere. Și muscatura lor se întâmplă destul de des. Activitatea celor care suferă de sânge durează aproape toată perioada caldă, deci este important să se respecte precauțiile, deoarece un artropod poate fi o amenințare mortală.

Vizionați videoclipul: Atentie la Capuse! Cum ne protejam?! (Februarie 2020).

Lasă Un Comentariu