Cum să înveți să joci șah - plan pas cu pas, descrierea figurilor, sfaturi

Șahul este un joc sportiv recunoscut în 100 de state. În 1999, IOC le-a recunoscut ca un eveniment sportiv, iar în 2018 au debutat la Jocurile Olimpice de Iarnă. Șahul este deosebit nu numai emoție, ci și o pregătire fizică puternică și un intelect remarcabil al rivalilor.

Studiu independent de șah de la zero

Pentru a afla cum să joci singuri acasă, este o idee bună să spargeți regulile în părți pentru început. Când studiați mișcările, este mai ușor să folosiți o singură bucată pe placă.

Cea mai bună modalitate de a învăța jocul este de a juca. Înfrângerile sunt lecții neprețuite și experiențe. În curând veți afla că fiecare figură are o anumită valoare.

Din experiența personală a multor jucători, șahul poate fi ușor explorat în aplicațiile online. De asemenea, există o serie de resurse de învățare online. Totul depinde de metoda preferată: să înveți "în mișcare" sau să începi de la zero.

Luați în considerare acum opțiunile de învățare online:

 • Șah online (Chess.com). Cea mai bună aplicație gratuită de șah pentru toate tipurile de dispozitive și un site web pentru a începe să învățați șahul, jucați online cu adversarii la nivelul dvs. Analizează perfect jocurile folosind funcția de analiză a mașinii. Această resursă oferă absolut totul, de la învățarea de la zero și formarea zilnică a maeștrilor. Lecțiile video despre teoria descoperirii, tactica jocului de mijloc, strategia șahului și a mat, structurile de pion, inițiativele ofensive, etc. Oferă o idee despre cum să maximizezi jocul. Site-ul va ajuta pe oricine încearcă să învețe elementele de bază și, de asemenea, dorește să-și îmbunătățească abilitățile.
 • Canalele de canale Youtube. Este suficient să tastați în căutarea de la Youtube o solicitare necesară pentru învățarea de la zero, deoarece sistemul va oferi o mare varietate de canale și clipuri video. Alege cel mai interesant material și privește cu plăcere.
 • Literatură specială. Cumpărați o carte care prezintă regulile și principiile de bază ale șahului. Nu voi recomanda niciunul, deoarece sunt atât de mulți și majoritatea sunt minunați. Căutați unul cu o mulțime de poze și puțin text. Majoritatea cărților educaționale "pentru copii", lucrează pentru adulți.

Descrierea cifrelor în timp ce merg

 1. Regele - cea mai importantă dintre toate figurile este aceea cu o coroană și o cruce.
 2. în regina există și o coroană - aceasta este a doua cifră înaltă.
 3. elefant - o figură cu pălăria ascuțită.
 4. găgăuță de asemenea, ușor de reținut, arată ca un turn de castel.
 5. cal foarte ușor de reținut.
 6. pioni - nu vor fi greu de reținut, ele sunt "cele mai mici" și numeroase.

Iată câteva reguli care sunt utile de învățat încă de la început:

 • Regele trebuie să fie întotdeauna protejat, el se mișcă într-un pătrat de fiecare parte.
 • Regina este cel mai "soldat universal" care se mișcă de-a lungul bordului în toate direcțiile.
 • Elefanții au o gamă largă de mișcări, dar numai în linie dreaptă, în direcții perpendiculare.
 • Rokul este adesea subestimat de începători. Se mișcă "în cruce" pe panou - în diagonală, ca o "doamnă" în dame.
 • Calul este bun pentru atacuri grijulii, neașteptate, mișcarea lui este bine cunoscută tuturor - scrisoarea rusă "G" în toate direcțiile.
 • Pionii sunt buni la capturarea pieselor inamice. Ele sunt limitate în mișcare - doar o celulă înainte.

Lecție video

Diferite tehnici de joc

Principala tehnică a jocului:

 • Alegeți culoarea pieselor (alb sau negru sau alte culori contrastante), adversarul are culoarea opusă.
 • Faceți întoarcerea la rândul său. Piesele albe merg mai întâi.
 • Scop: Primul jucător care capturează regele adversarului câștigă jocul.

Setați corect placa. Jocul se desfășoară pe o tablă de șah formată din 64 de pătrate - opt linii și opt coloane.

Strategia pentru un novice este de a capta cât mai multe piese de adversar importante, astfel încât să fie mai ușor să ajungi la rege. Acest lucru se face prin mutarea pieselor în pătrate, unde se află jumătate din inamic. Capturarea figurinei se face prin eliminarea acesteia din câmp.

Probabil ați auzit cuvântul "Shah", nu? Aceasta înseamnă că tu (sau adversarul tău) îi pui pe rege (sau adversarul tău) într-o poziție în care nu se poate deplasa oriunde, fără a fi capturat.

Acum hai să vorbim despre pioni. Există câteva excepții de la regula unui pas: dacă un pion nu a mai fost mutat înainte, acesta poate muta două celule la prima mișcare. În plus, pionul nu poate captura adversarul care se află în fața acestuia. Dar dacă în fața ei există o figură a dușmanului în diagonală, ea poate merge acolo să o captureze. Un alt avantaj al unui pion: dacă ajunge pe cealaltă parte a bordului, unde nu se poate mișca înainte, el poate fi schimbat pentru orice altă piesă (cu excepția regelui).

Există o altă mișcare specială numită "castling". Se referă la poziția regelui și a vârfului. Acest lucru poate să nu fie clar pentru un începător la început, astfel încât să puteți învăța mai târziu atunci când stăpâniți regulile de bază.

Acum, folosiți piesele! În special, nu lăsați caii și elefanții să rămână în pozițiile lor, deoarece sunt folositori la începutul jocului.

Adu-ți regele într-o zonă sigură. Regele din centrul consiliului este un rege vulnerabil.

Gestionați centrul! - Acesta este un concept important pentru noile. 4 pătrate centrale sunt importante pentru control.

Rețineți că numai un cal poate sări peste cuști. Amintiți-vă că toate piesele se pot mișca înapoi, cu excepția pionierilor.

Întreaga strategie a jocului este de a face ca regele oponentului să fie prins. Nu contează cum o faci - trebuie să o faci o singură dată pentru a câștiga!

Nu poți concentra atenția asupra atacului, altfel poți obține un fals sentiment de securitate și lăsa ocazia adversarului tău să o folosească. Există multe modalități de întărire a apărării - poziționați-vă piesele în poziții active (în special elefanții buni și colții). Protejați jumătatea cu atenție și, mai presus de toate, păstrați piesele coordonate. Ultimul lucru de care aveți nevoie este să pierdeți pe regină, pentru că nu l-ați putut apăra sau ați jucat în grabă.

O deschidere proastă a partidului duce, de obicei, la rezultate negative. Lucrați la mutarea centrului pentru a face loc pentru elefanți și pentru a folosi caii. Aveți grijă de regină și de veverițele mai târziu. Nu există o singură mișcare universală, deși unele dintre ele merită atenție în comparație cu altele. Există jucători care preferă poziții defensive, pasive sau strategii dinamice agresive. În primele etape, concentrați-vă asupra jocului defensiv și pasiv.

Analizați pozițiile pentru tactici. Maeștrii mari beneficiază, de obicei, de tactici. Scopul tău este să învingi inamicul și să găsești modalități de a-ți maximiza piesele. Aflați elementele de bază ale furcilor, pinilor, fiarelor și a altor concepte tactice. Funcția unui antrenor tactic pe Chess.com este de neprețuit. Șahul se bazează mai mult pe căutarea unor modele identice în poziții diferite. Folosirea acestor idei vă va mări foarte mult puterea.

Cât timp va dura pentru a studia

Pentru a accelera procesul de învățare, încercați următoarele:

 1. Joacă șah cel puțin o oră zilnic.
 2. Când câștigi mai multă experiență, conectați puzzle-uri tactice timp de 30 de minute și 30 de minute de șah viu pe zi.

Studiul în sine va dura aproximativ o lună, dacă acordați o atenție zilnică jocului de 30-60 de minute. Progresele ulterioare nu vă vor face să așteptați, deoarece jocul vă va cuceri complet!

Cum să înveți un copil să joace șah

În multe privințe, predarea copiilor este o sarcină mai simplă decât adulții. În epoca accesibilă a Internetului, copiii pot învăța cu ușurință cum să joace șah pe cont propriu. Tactica dată mai sus este destinată jucătorilor de toate vârstele.

Instruire în secțiuni

În diferite cercuri și secțiuni, ei învață să joace șah "oficial", adică cu o explicație a tuturor termenilor de șah și a strategiilor. Oferiți și arătați toate trucurile și mișcările posibile. Auto-învățat, de regulă, joacă intuitiv, construindu-și propriile lanțuri logice. Nu sunt puternici în termeni, dar joacă la un nivel foarte înalt.

Jucători de șah celebri ai lumii și ai Rusiei

 • Surorile Polgar, Judit și Susan sunt maeștri maghiari. Cea mai tânără dintre surori, Judith (41), este în prezent cel mai puternic jucător de șah de pe planetă. Avantajul său este că participă și câștigă doar în campionatele bărbaților. Judith a primit titlul de maestru de sex masculin la vârsta de 15 ani, depășind realizările multor venerabili campioni. Sora ei mai mare, Susan, dezvoltă în prezent șah în Statele Unite și este, de asemenea, un maestru de clasă internațională.
 • Antoaneta Stefanova - Campion mondial și european bulgaresc în șah și șah rapid este de 38 de ani. În 2002, ea a devenit internașie.
 • Xie Jun - jucător de șah chinez, antrenor onorat și campion mondial (47 de ani). A devenit campion la ora 10, a inceput sa joace cu 6.
 • Alexandra Kosteniuk - campion al Europei și al Rusiei. Motto-ul ei: "Șahul este minunat" și "Frumusețea și mintea sunt inseparabile". Ghidat de ea, ea promovează șahul, fiind un model și "ambasador al șahului", încercând să sporească interesul pentru acest joc din întreaga lume.
 • Anatoly Karpov (66 de ani) și Garry Kasparov (54 de ani) sunt cei mai renumiți imigranți din Rusia. În acest moment, activ în activitățile politice. În trecut - mai mulți campioni mondiali, Europa și Rusia.
 • Khalifman Alexander (52 de ani) este un câștigător de trei ori al Olimpiadei Mondiale de Șah. Acum, el instruiește generația tânără, este autorul cărților despre strategia de șah.
 • Magnus Carlsen (27 de ani) este actualul campion mondial necontestat din Norvegia, unul dintre cei mai tineri grandmasteri ai planetei.
 • Anand Viswanathan (47 de ani) este actualul indian cel mai puternic campion mondial de șah rapid. Anand joacă foarte repede, își petrece timp minunat când se gândește la mișcări, chiar în concurență cu cei mai puternici jucători de șah din lume.

Cum să devii un profesionist în șah

Ați învățat deja toate regulile de șah și vă aflați pe drumul spre perfecțiune? Iată ce trebuie să faceți în continuare:

 • Învățați notația algebrică. Acest sistem este folosit de jucători de șah pentru a înregistra jocuri sau poziția pieselor pe tablă pentru a citi și a recrea orice joc în viitor.
 • Aflați valoarea formelor. Nu toate piesele de șah sunt la fel de puternice în joc. Aflați cum să determinați valoarea și semnificația acestora într-o anumită parte, atunci veți înțelege dacă să o donați.
 • Vedeți și analizați jocurile de masterat, trecut și prezent. Urmăriți jocul profesionist între maeștri.
 • Începeți să aflați despre jocurile antichității de la anii 1600 până la începutul anilor 1900, ele sunt mai ușor de înțeles. Câteva exemple ale maeștrilor din epoca respectivă: Adolf Andersen, Paul Morphy, Wilhelm Steinitz, Johannes Zukerert, Emanuel Lasker, José Raul Capablanca, Alexander Alekhin.
 • Rezolva puzzle-uri care vă vor ajuta să recunoașteți și să identificați abilitățile tactice și slăbiciunile dvs.
 • Învață să folosești motorul de șah și inteligența artificială pentru analiză. Astăzi, computerele sunt instrumentul cel mai util pentru jucători. Pentru Windows și Linux, Arena este o interfață grafică populară. Cu aceasta puteți viziona jocuri în format PGN, care pot fi descărcate de pe diferite site-uri. Înregistrați-vă jocurile pentru analiză ulterioară. Faceți același lucru, urmărind jocul live, gândiți-vă singur la poziții.
 • Urmați lumea de sah profesionist. Cunoaște campionii și campionii actuali, venerabili și tineri jucători. Urmăriți turneele mondiale.

Sfaturi utile și informații interesante

Alăturați-vă clubului local de șah. Să joci față în față cu un rival și să faci parte din comunitatea de șah este o modalitate de a deveni un profesionist. Lupta adversarii de la nivelul tău și cei care sunt mai puternici. Analizați fiecare joc, memorați mișcările cheie în câștigarea și pierderea jocurilor.

Și câteva sfaturi:

 • Rezolvați mai multe puzzle-uri de șah.
 • Utilizați caii în mod eficient și frecvent.
 • Citiți cărți despre șah, biografii ale unor maeștri celebri.
 • Aflați din pierderi.
 • Analizați mișcările.
 • Meditează asupra jocului inamicului.

În acest moment, începeți să jucați: redați și repetați și repetați. Întotdeauna provocați-vă. Antrenamentul poate dura câțiva ani, dar satisfacția pe care o obțineți va merita efortul.

Nu pierdeți niciodată speranța și nu renunțați dacă pierdeți! Înfrângerea este o piatră de temelie spre succes!

Lasă Un Comentariu