Metode eficiente de curățare a bronhiilor și a amigdalelor împotriva sputei și a mucusului

Cavitățile orale și nazale ale unei persoane asigură aportul a tot ceea ce este necesar pentru viață: apă, băutură, aer și alimente. Este imposibil să-ți imaginezi viața umană fără aceste procese.

De ce sunt curățate bronhiile și amigdalele?

Ca răspuns la penetrarea microorganismelor și a substanțelor nocive în tractul respirator, sputa și mucusul sunt produse intensiv în ele. Producția lor într-o oarecare măsură este o reacție defensivă, contribuind la eliminarea factorilor nocivi din organism. Cu toate acestea, acumularea excesivă de secreții mucoase în sistemul respirator este însoțită de stagnarea sa, contribuind la proliferarea microflorei bacteriene în tractul respirator, apariția proceselor inflamatorii cronice, reacțiile alergice, bronhospasmul.

Din acest motiv, este necesar să se curețe amigdalele, traheea și bronhiile. Curățarea trebuie să fie complexă - de la microorganisme dăunătoare, microparticule, spută, mucus și procese patologice în curs de dezvoltare.

Următoarele simptome indică necesitatea curățării amigdalelor și a bronhiilor:

 • Tuse frecventă.
 • Trăgătoare în căile respiratorii.
 • Schimbări în numărul și proprietățile sputei (sputa normală este omogenă, fără culoare și miros, până la 100 ml pe zi).
 • Frecvente boli respiratorii (ARVI, bronșită, laringită, etc.).
 • Plachete sau foci purulente pe amigdalele.
 • Prezența alergiilor "respiratorii", bronhospasmul.
 • Dureri și disconfort frecvente la nivelul gâtului, durere, disconfort.
 • Atacuri de dificultăți de respirație sau de sufocare la tuse.

Pregătirea și precauțiile

Modalitățile de curățare a amigdalelor și a bronhiilor sunt atât în ​​medicina tradițională, cât și în cea tradițională. Cele mai multe dintre ele sunt relativ sigure, dar este recomandabil să consultați un medic înainte de a le folosi. Se referă în special la utilizarea medicamentelor sau a procedurilor fizioterapeutice, deoarece în aceste cazuri este necesar să se ia în considerare efectele secundare și contraindicațiile.

Se recomandă prudență chiar și atunci când se utilizează rețete și metode de medicină tradițională - datorită riscului de reacții alergice și de alte efecte nedorite. În plus, nu trebuie să uităm că și simptomele inofensive pot fi un semn al unei boli grave, iar acest lucru poate fi învățat doar după un examen medical.

Dacă, în ciuda acestui lucru, procedurile și manipulările sunt efectuate fără consultații medicale la domiciliu, atunci este necesar să vă familiarizați cu mărturiile, contraindicațiile și recenziile altor persoane. Acest lucru vă va permite să fiți mai pregătiți pentru tot felul de surprize care pot apărea în timpul tratamentului.

Remedii eficiente populare împotriva sputei și a mucusului

Există multe instrumente de medicină tradițională care diluează flegma și mucus și facilitează îndepărtarea lor din tractul respirator. Acestea sunt, în principal, plante medicinale și preparate pe bază de plante din care se fac infuzii, decoctări și ceaiuri.

 • nard - Această plantă are multe proprietăți de vindecare, dintre care efecte expectorante, antiseptice, antiinflamatorii și generale de întărire sunt importante pentru bolile sistemului respirator. De obicei, în medicina folk a folosit un decoct de rădăcini și rizomi de elecampan. Contraindicațiile la utilizare sunt bolile cardiovasculare și renale severe, hipotensiunea arterială severă, sarcina și alăptarea.
 • Mama și mama vitregă - infuziile și decocțiile frunzelor au proprietăți antiinflamatorii, expectorante și dezinfectante și, prin urmare, sunt utilizate pe scară largă în medicina tradițională pentru bolile tractului respirator superior. Contraindicații: intoleranță individuală, sarcină, lactație, copii sub 2 ani.
 • maghiran - planta plantei are efect antiinflamator, expectorant, antiseptic și multe alte efecte, de aceea este aproape întotdeauna inclusă în compoziția colecțiilor toracice. Nu puteți folosi oregano cu intoleranță individuală, sarcină, ulcer gastric.

Printre alte plante care contribuie la secreția de secreție din tractul respirator, puteți numi melissa, mușețel, menta, rădăcină de lemn dulce - acestea sunt adesea incluse în compoziția pentru tratamentul bolilor respiratorii. Utilizați taxe medicale sub formă de infuzii, decoctări sau ceai din plante.

Împreună cu produsele expectorante, remedii folclorice care au efecte bactericide, antiinflamatoare și de înmuiere ajută la curățarea amigdalelor și a bronhiilor de la spută și mucus. În aceste scopuri, se folosesc pe scară largă miere naturală, lapte, sifon, propolis, rosehip, sare de mare, sirop de carne. Unele dintre ele sunt utilizate nu numai pentru băut, ci și pentru clătirea gâtului, ștergând lacunele amigdalelor și compreselor.

Medicamente pentru curățarea bronhiilor și a amigdalelor

Drogurile care ajută la curățarea amigdalelor, a bronhiilor și a tractului respirator superior aparțin mai multor grupuri:

 • antimicrobiene: antibiotice, sulfonamide, antiseptice pentru gât etc. Aceste medicamente ajută la curățarea amigdalelor și a bronhiilor din microflora patogenă, distrugând agenții patogeni.
 • bronhodilatatoare: extinde lumenul bronhiilor și elimină spasmul lor, facilitând procesul de respirație și evacuarea secrețiilor bronșice.
 • expectorante: diluează sputa, mărește secreția și promovează îndepărtarea din tractul respirator.
 • antihistaminice: utilizate în prezența proceselor alergice asociate cu sistemul respirator (astm bronșic, sindrom bronhospasic, etc.).
 • Alte mijloace: antifungice, enzime, glucocorticoide, imunostimulante și altele. Aceste medicamente sunt utilizate în principal în diferite proceduri - spălarea lacunelor amigdalelor, lavaj bronhoscopic etc.

Proprietățile unor medicamente populare din grupurile listate sunt prezentate în tabelul de mai jos.

Nume de medicamentProprietăți și caracteristici farmacologiceDozare și administrareEfecte secundareContraindicații
ChlorophylliptPastile antiseptice utilizate în bolile orale și în gât. Suprimă agenții patogeni și ameliorează disconfortul în gât.Pentru adulți și copii de la 7 ani - dizolvă 1 comprimat de 3-5 ori pe zi în gură, 15-30 minute după masă. Dozaj pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2-7 ani - pe comprimat de 1/2 sau 3 ori pe zi. După ce ați luat medicamentul timp de 2 ore, trebuie să vă abțineți de la a mânca și de a bea.Rareori - reacții alergice.Intoleranță individuală la componentele medicamentului.
azitromicinaAntibiotic macrolidic produs sub formă de capsule, tablete și siropuri. Ea este eficientă în numeroase procese și patologii infecțioase, incluzând inflamația amigdalelor și a bolilor sistemului respirator.Se administrează oral o dată pe zi. Doza zilnică pentru adulți este de 500 mg, pentru copii - 125-250 mg, în funcție de vârstă și de greutatea corporală.Tulburări gastro-intestinale, rareori - reacții alergice.Intoleranță individuală. Cu prudență - în timpul sarcinii, alăptării, patologiilor severe ale ficatului și rinichilor.
eufillinEa are efecte bronhodilatatoare, antispastice, diuretice. Acesta este utilizat într-o serie de patologii respiratorii, cardiovasculare, cerebrale și renale. Îndepărtarea spasmelor bronhiilor facilitează procesul de respirație și evacuare a sputei din tractul respirator.Pentru un curs de tratament, este de obicei utilizat sub formă de tablete, de 0,05-0,2 g de 3 ori pe zi după mese. (Injecțiile intravenoase și intramusculare de aminofilină se utilizează în timpul atacurilor de astm bronșic sau cardiac, cu edem cerebral și alte afecțiuni acute).Scăderea tensiunii arteriale, amețeli, tahicardie, dureri de cap, greață, vărsături, rareori convulsii.Tulburări cardiovasculare severe, hipotensiune arterială, tahicardie. Nu se recomandă la copiii cu vârsta sub 14 ani.
acetilcisteinaExpectorant eficient, disponibil în diferite forme de dozare: sub formă de tablete efervescente, pulbere solubilă, soluții inhalatorii și injectabile.

 • Dozaj pentru administrare orală: 150-200 mg de 2-3 ori pe zi pentru adulți, 100-125 mg de 2-3 ori pe zi pentru copii.

 • Injecții: intramuscular sau intravenos 1 dată pe zi, pentru adulți - în doză de 300 mg, pentru copii - 10 mg / kg greutate corporală.

 • Pentru inhalare utilizați 3-5 ml de soluție 20% de 2-3 ori pe zi.
Reacții alergice: urticarie, prurit, erupție cutanată, rareori - bronhospasm.Prezența unei alergii la medicament, insuficiență renală și hepatică, boli ale glandelor suprarenale, hemoragie pulmonară, ulcer gastric sau ulcer duodenal.
ambroxolContribuie la diluarea secrețiilor bronhice și crește producția sa. De asemenea, are efecte antiinflamatorii și anestezice locale.

 • În interior: adulți - 30 mg de 3 ori pe zi, copii - 7,5-15 mg de 2-3 ori pe zi.

 • Sub formă de picături pentru inhalare: 15-22 mg de medicament de 2-3 ori pe zi.
În cazuri rare, reacții alergice, greață, cefalee.Intoleranță individuală, ulcer peptic al stomacului sau duodenului, antecedente de convulsii, sarcină, lactație.
loratadinaEfectul antihistaminic poate fi utilizat pentru orice afecțiune alergică, inclusiv sindromul bronhospastic, astmul bronșic, inflamația alergică a amigdalelor (tonzilita).

 • Adulților și copiilor de peste 12 ani li se prescriu 10 mg de medicament o dată pe zi, cu 1-2 ore înainte de mese.

 • Copii sub 12 ani - 5 mg o dată pe zi.
Rareori: slăbiciune generală, somnolență, cefalee, modificări ale apetitului, greață, tulburări de libido.Alăptarea, copii sub 2 ani.

Fizioterapie și inhalare

O metodă foarte eficientă de a influența procesele patologice în bronhii și amigdalele este utilizarea fizioterapiei. Acest lucru contribuie la eliminarea proceselor inflamatorii din țesuturi, curățarea de tot felul de "blocaje" și straturi, resorbția proceselor cicatrizante, normalizarea structurii celulelor și țesuturilor.

Principalele proceduri fizioterapeutice utilizate pentru a influența bronhiile și amigdalele:

 • ultrasunete;
 • terapie cu microunde;
 • UHF;
 • terapie magnetică;
 • inductothermy;
 • OZN;
 • electroforeză.

Separat, trebuie mentionate inhalatiile, care se refera si la procedurile de fizioterapie, dar pot fi folosite si acasa fara echipament special. Deși diferite tipuri de inhalatoare pot fi achiziționate la farmacie, mulți preferă vechea metodă - inhalarea fierbinte a aburilor (de exemplu, printr-o pâlnie de hârtie, purtată pe nasul cazanului).

Pentru tratamentul bronșitei, laringitei, traheitei, amigdalei și a altor boli, formulările de inhalare sunt utilizate pe scară largă:

 • Decocții pe bază de plante - mușețel, sunătoare, frunze de eucalipt, calendula și altele;
 • Soluții de sare suc de ceai sau sare de mare;
 • Uleiuri esențiale - eucalipt, cedru, pin, ulei de thuja etc.

Inhalările cu aburi fierbinți sunt contraindicate în prezența proceselor active purulente. Inhalarea uleiurilor esențiale nu trebuie făcută persoanelor predispuse la reacții alergice.

Lacqueringul amigdalelor și lavajului bronhial

Eliminarea eficientă este spălarea lacunelor amigdalelor și a lavajului bronhoscopic (spălarea bronhiilor). În același timp, se folosesc diferite tipuri de medicamente care sporesc semnificativ efectul procedurii.

Soluțiile pentru antiseptice, antibiotice, enzime, antifungice, substanțe biologic active etc. sunt utilizate pentru a elimina lacunele amigdalelor. Antibioticele, mucoliticele, glucocorticoizii, enzimele și nitrofuranii sunt mai frecvent utilizate pentru spălarea bronho-spațiale.

NU UITA! Dacă spălarea lacunelor amigdalelor se poate face la domiciliu, atunci lavajul bronșic este o procedură complicată care poate fi efectuată numai într-un spital specializat.

Gimnastică și masaj bronșic de curățare

Exercițiile respiratorii și masajul toracic pot fi, de asemenea, folosite pentru a normaliza funcțiile și a curăța bronhiile. Aceste metode stimulează circulația sângelui în piept, restabilește funcțiile de drenaj și îmbunătățesc descărcarea sputei.

Au fost dezvoltate multe exerciții de respirație - unele sunt comune, altele sunt concentrate pe tratamentul bolilor specifice.

Printre cele mai populare exerciții: respirație, respirații și exhalări alternante prin nas și gură, mișcări de respirație în "poziția de lotus", inhalarea și expirarea prin diluare, ridicare și coborâre a mâinilor etc.

Constatând! Un avantaj important al gimnastica respiratorie îl reprezinta siguranta sa, ca urmare a faptului ca poate fi efectuata pentru adulti si copii in aproape orice patologie.

În ceea ce privește masajul pieptului, este de dorit ca acesta să fie efectuat de un specialist. Procedura include frecare în mișcări circulare, bătăi piept în față și în spate, efecte punctuale, masaj în anumite poziții ale corpului.

Caracteristicile purificării bronhiilor și amigdalelor la copii

Nu toate metodele de curățare adecvate pentru adulți sunt aplicabile copiilor mici. Cu cât vârsta copilului este mai mică, cu atât mai multe dificultăți pot apărea în această privință.

Multe medicamente terapeutice sunt contraindicate în copilărie. De exemplu, mucoliticii nu trebuie prescrise la sugari care nu știu cum să expectoră sputa. Multe antibiotice, bronhodilatatoare și alte medicamente sunt contraindicate la copii din cauza riscului de efecte secundare.

Fizioterapia pentru copii nu ar trebui să fie prea intensă. Monitorizarea stării copilului trebuie să fie foarte atentă. Acest lucru se datorează labilității mari a corpului copilului și reacției pronunțate la orice efecte.

Uneori dificultățile pot fi banale. De exemplu, utilizarea unor medicamente tradiționale la copii poate fi dificilă datorită gustului lor amar. Preferințele copilului, caracterul și capriciile acestuia trebuie luate în considerare. Dacă este necesar, unele proceduri (de exemplu, exerciții de respirație) pot fi efectuate într-o formă de joc. În cele din urmă, în nici un caz nu trebuie să suprasolicitați fizic și moral și să supraîncărcați copilul.

Opiniile și recenziile medicilor

Atitudinea medicilor față de metodele de curățare a amigdalelor și a bronhiilor este ambiguă. Este cunoscut faptul că mulți medici critică orice metodă independentă de curățare a corpului, indicând eventualele efecte adverse și efecte secundare ale procedurilor și medicamentelor.

Există, de asemenea, astfel de medici care, în general, aprobă astfel de tehnici și chiar le compun pe ei înșiși, dar recomandă mai întâi să se supună unei consultații într-o instituție medicală. Această opinie este justificată, deoarece consultarea cu un medic vă permite să vă protejați de cele mai multe surprize.

☞ Doctorul I. S., pulmonolog:

"Curățirea este bună, însă tratamentul de sine este rău, cred că toate aceste proceduri ar trebui să fie coordonate în prealabil cu medicul, altfel sunteți singurul responsabil pentru toate riscurile și posibilele consecințe".

☞ Doctorul N. A., otorhinolaringolog:

"Desigur, nu este nimic în neregulă cu băuturile, de exemplu laptele cu miere sau cu bulion pentru curățare. Multe dintre rețetele medicinii tradiționale pot fi folosite singure. Există, desigur, excepții - de exemplu, cineva care are reacții alergice frecvente sau boli grave. În acest caz, este necesară consultarea unui medic și nu trebuie să luați medicamente deloc, chiar dacă cele mai inofensive, fără a prescrie un specialist.

Sfaturi utile și prevenire

Pentru a preveni patologiile și bolile amigdalelor sau bronhiilor, trebuie să respectați anumite reguli și recomandări, în special:

 • Nu mâncați și nu beți frig. Un factor rece este una dintre principalele cauze ale acestor boli.
 • Aveți grijă de igiena orală, periați în mod regulat dinții.
 • Prompt pentru reabilitarea și tratamentul focarelor cronice de infecție, dintre care cele mai frecvente sunt dinții carieni.
 • Evitați obiceiurile proaste, în special fumatul, altfel orice efort poate aduce numai rezultate temporare.
 • Respectați măsurile de prevenire a răcelii: bronșită, pneumonie, gripa, ARVI etc.

Câteva sfaturi despre tratamentul și medicamentele:

 • Dacă aveți o tuse umedă cu spută, nu luați medicamente antitusive. Suprimarea reflexului tuse interferează cu curățarea naturală a căilor respiratorii.
 • Când utilizați medicamente expectorante în scopuri profilactice, nu le consumați mai mult de 4-5 zile. Apoi încetați să luați-o, permițând corpului să tuse și să elibereze secretul căilor respiratorii.
 • Nu este recomandat să se prescrie medicamente expectorante pentru sugari, deoarece acestea încă nu sunt în măsură să tuse și să expectoră sputa.
 • Identificarea simultană a medicamentelor expectorante și antitusive este inacceptabilă.

Cu toate varietățile de metode de curățare a amigdalelor și a bronhiilor, este adesea dificil să se facă cea mai bună alegere în favoarea unei anumite metode. Acest lucru se datorează mai multor motive.

NU UITA! Una dintre dificultăți este găsirea unui echilibru rezonabil între eficiență și siguranță. Nu toate mijloacele sunt la fel de inofensive, deci dacă aveți îndoieli, ar trebui să consultați mai întâi medicul dumneavoastră.

Pe de altă parte, pentru a face alegerea corectă, trebuie să cunoașteți cauzele anumitor procese patologice. De obicei, fără asistență medicală, acest lucru este foarte dificil. Dacă purificarea se face cu un scop preventiv, atunci este necesar să se aleagă metodele cele mai simple și mai sigure.

Благодаря обилию информационных ресурсов всегда есть возможность узнать отзывы других людей об эффективности и безопасности различных способов. Studiind experiența altora și greșelile vă permite să evitați propriile greșeli și, prin urmare, nu trebuie să neglijați o astfel de oportunitate.

Lasă Un Comentariu