Filumenia: o istorie de 200 de ani de colectare

O mulțime de obiecte obișnuite înconjoară o persoană în agitația vieții de zi cu zi. Dar o insignă, o monedă sau o notă nesemnificativă are o poveste uneori interesantă. O casetă de potrivire cu o etichetă distinctă - seiful "incendiar", poate spune despre istoria țării în perioada în care a fost eliberată. Poate fi o platformă miniaturală pentru un anunț comercial, cu alte cuvinte, o publicitate sau pentru a oferi o plăcere estetică colecționarului. Ce este phillumeny? Să vorbim despre asta în detaliu.

poveste

Colecția de etichete se desfășoară de mai bine de 200 de ani. Cutiile de cutii au început să fie colectate aproape imediat, de îndată ce pe rafturile de magazine au apărut pachete cu potriviri. Unii colecționari sunt mândri de comoara în expunerea lor - etichetele cutiilor, care erau încă păstrate meciuri "chimice". Asemenea obiecte sunt datate în jurul anului 1810-1815! În 1826 sau 1827 (data exactă este necunoscută), atunci când meciurile "strike-up", creatia inventatorului englez John Walker, au început să fie produse la scară industrială, colectarea cutiilor off-match a primit un domeniu larg.

FAPT! După primul război mondial, s-au format colecționari de colectori de etichete pentru boxe, iar literatura de specialitate a început să fie publicată. Din păcate, aceste asociații au dispărut în creuzetul celui de-al doilea război mondial. Cu toate acestea, după 1945, au început să apară noi cluburi de colecție din întreaga lume.

Cum să alegeți o cutie pentru colecție

Colectarea este un sistem de colectare. Fiecare colector are un scop specific, fiind interesat de una, poate de mai multe teme. De exemplu, dacă o persoană este fascinată de colectarea cutiilor cu etichete din epoca URSS și a întâlnit o cutie de potrivire cu imaginea lui Yu A. Gagarin, care a făcut zborul nemuritor pe 12 aprilie 1961, se recomandă completarea seriei. Apropo, există încă 6 exponate în această serie - cu Valentina Tereshkova, G.S. Titov și cu alți cosmonafiți. În Uniunea Sovietică a produs o mulțime de opțiuni interesante:

  • Tinerii eroi ai Marelui Război Patriotic.
  • Imagini ale costumelor naționale ale republicilor Uniunii.
  • O serie de mașini de epocă.
  • Zoo seria.
  • Sport.
  • Imagini, campioni pentru a opri băutul și așa mai departe.

Alegerea unui subiect, ar trebui să colecteze întreaga serie. Aceasta este colectarea. Este de dorit ca însuși filialeenul să fie în stare bună în cutia cu etichetă.

Cum se stochează o colecție

Poate că numai filateliștii vor putea să înțeleagă pe phillumenists. La urma urmei, brandurile, cum ar fi etichetele cu cutii de compartimentare, sunt lucruri fragile. Fabricat din hârtie și cerneală care vor dispărea în timp. Filatelistii isi pastreaza expozitiile in albume speciale, iar phillumenistii folosesc mai multe moduri de a face acest lucru:

  1. Cu ajutorul albumului realizat manual. Pe foaia groasă de hârtie lipiți partea de sus a casetei de potrivire. Apoi foile sunt cusute împreună cu un fir puternic kapron, creând astfel un album.
  2. Cu ajutorul cutiei. În unele cazuri, desenul nu este interesant pentru phillumenists. Expunerea este valoroasă în forma casetei, pe măsură ce se deschide, chiar și cu jocurile din interiorul acesteia. În astfel de circumstanțe, albumul nu este potrivit - deoarece trebuie să stocați toate casetele.

Utilizarea unui album realizat manual sau a unei cutii "viața" colecției poate fi mărită semnificativ.

Philoumenia în lume și în Rusia

După 1945, phillumenia a început să câștige forță, atrăgând noi membri din întreaga lume. În prezent, British "The British Matchbox Label & Booklet Society" este considerată a fi cea mai mare comunitate cu o structură dezvoltată, care acoperă nu numai Marea Britanie și fostele colonii, ci și alte țări. În Rusia, pasiunea a apărut chiar înainte de a începe să-și vândă și să vândă propriile meciuri. Călătorii și marinarii au adus cu ei cutii din țările îndepărtate ca suveniruri, cum ar fi magneții de frigider de astăzi. Pentru perioada de început a primului război mondial, au fost anunțate colecții compuse din 1000 de exponate.

După lovitura istorică a lui Aurora în 1917, phillumeny a căzut în stare de disperare. O etichetă nemeritată a fost spânzurată - "prejudecățile burgheze". Cu toate acestea, începând cu mijlocul secolului trecut, secțiunile colectorilor de cutii de chibrituri au început să fie organizate în orașe mari din Uniunea Sovietică. Gloria fililumenilor din Uniune a căzut de două decenii - între anii 1960 și 1980. Chiar și faimoasa fabrica Balabanovskaya a produs seturi speciale de etichete pentru colecționari. Această mișcare a fost integrată de fabricile baltice care funcționează pe piața internă. Datorită faptului că marea majoritate a fabricilor a refuzat să furnizeze cutii de furnir, mergând la ambalajele din carton, filumena a scăzut din nou.

FAPT! Astăzi, phillumeny se confruntă cu o altă renaștere. Există 2 cluburi în Moscova și Sankt-Petersburg. Numărul membrilor lor este în continuă creștere. Comunitățile au început să producă literatură specială - "Phillumenist din Moscova" și "Nevsky Phillumenist".

Cât costă o cutie?

Vorbind despre valoarea colecțiilor, merită remarcat faptul că doar o etichetă lipită pe album și cutii cu o imagine caracteristică sunt lucruri diferite pentru persoana care înțelege. În primul caz, expunerea nu reprezintă valoare, iar valoarea sa tinde la zero. Un alt lucru este o cutie de box cu o etichetă și în stare bună - astfel de copii pot costa zeci de mii de ruble. De exemplu, produsele germane, datate 1941, costă 300 de ruble pe copie, dar între 1960 și 1990 costul colectorului va costa doar 30 de ruble pe bucată. Costul depinde direct de subiect, circulație și siguranță a copiei.

Philumenia, cu o anumită natură ciclică, refuză, apoi se renaște din nou. Colectarea atributelor potrivite este un hobby pentru jocuri de noroc care atrage noi membri din întreaga lume. Colectând o colecție la domiciliu, o persoană se aruncă în lumea istorică, simtând suflarea epocilor, se familiarizează cu modul în care oamenii trăiau în această sau în acea țară.

Filumenia este, de asemenea, atrăgătoare, deoarece nu necesită o investiție pentru asamblarea exemplarelor de interes. Este suficient să aveți în buzunar 100 de ruble și o mare dorință de a vă alătura studiului istoriei prin colectare. Acesta oferă începătorilor Internetul, unde există forumuri de discuții despre phillumeniști, schimburi sau vânzarea / cumpărarea de etichete.

Vizionați videoclipul: La canzone di Filumenia (Februarie 2020).

Lasă Un Comentariu