Ce este estuarul și cum diferă de delta

Atunci când se analizează corpuri mari de apă dulce, este necesar să se afle care este estuarul. Termenul se referă la întinderea finală a râului, a cărei formă seamănă cu o pâlnie. Gura unui astfel de rezervor constă dintr-un braț și devine mai larg spre mare.

clasificare

Oamenii de știință disting aceste formațiuni în funcție de circulația apei și de structura geologică a solului. Se crede că cele mai vechi estuare au fost create de natură cu mulți mii de ani în urmă, când se apropia sfârșitul ultimei ere glaciare. Acest lucru se datorează nivelurilor scăzute ale mării. Astfel de specii se numesc câmpii de coastă.

Dacă părți ale râurilor cu indentări sunt izolate de plajele din mare, ele sunt numite estuare de barieră. Acestea sunt formatiuni lungi si inguste paralele cu linia de coasta, adancime de aproximativ 5 metri.

Estuarele tectonice au apărut în locurile de sedimentare a rocilor sub influența vulcanilor sau alunecărilor de teren. Apa proaspătă și apa de mare sunt colectate în golurile create de natură, dacă pământul se află sub nivelul mării.

Estuarele create de ghețari se numesc fiorduri. Blocurile mari de gheață s-au mutat spre ocean și au tăiat linii adânci de-a lungul coastelor. După retragerea apei înghețate, depresiunile au fost umplute din nou.

Estuarele în formă de pin sunt secțiuni ale râurilor în care apa circulă mult mai intens decât în ​​altele. Mai mult, aici, valurile sunt considerate nesemnificative. Stratul de apă dulce scade treptat în acele locuri în care estuarul se apropie de mare. Stratul în formă de pană a acestui sit poate fi văzut în locurile cu apă de mare mai densă. Acest tip este împărțit în mai multe subspecii, în funcție de modul în care apa se amestecă. Deci, geografii disting un tip discontinuu, care se caracterizează prin tranziții complete.

Estuare mari ale Rusiei și ale lumii

Cel mai mare estuar este considerat partea râului numită Gironde. Lungimea sa este de 72 km. În Carolina de Nord (Statele Unite ale Americii) există un golf numit Albemarl. Acesta aparține marilor estuare, separate de Oceanul Atlantic de un lanț de superficiali.

Dacă luăm în considerare teritoriul Rusiei, vom numi estuarul sub forma unui estuar. Acestea includ educația pe Yenisei și Ob. Partea Amur a râului desalinizează estuarul local. Volga are o gură similară, deși unii oameni de știință sunt înclinați să creadă că gura ei este încă deltă.

Gura este locul unde râul întâlnește un alt iaz. Aici puteți vedea delta sau estuarul. Atunci când o parte din formarea apei se usucă ca rezultat al evaporării sau al intervenției umane, ei vorbesc despre o gură orb. Și nu fiecare râu are o gură permanentă. Unele rezervoare ale planului în cauză pot schimba cursul în funcție de sezon.

În general, trebuie să știți că delta și estuarul sunt două concepte opuse.

Informații interesante

Cele mai lungi râuri ale lumii

Cel mai lung râu din lume este Nilul, lungimea acestuia atingând 6653 km. Pe locul doi se află Amazonul, care se varsă în Brazilia.

Cele mai mari râuri ale lumii

Lista râurilor mari din lume include Kama, care curge prin teritoriul Rusiei, fiind cel mai mare afluent al Volgăi. Trebuie remarcat Amazon (lățimea deltei mai mult de 325 km) și Nilul, care sunt mult mai largi în comparație cu alte sisteme de apă dulce din lume.

Cel mai lung râu din Rusia

Rusia are o rețea vastă de râuri, cursuri și cursuri. Mulți dintre ei nu au nici măcar un nume. Dar există adevărați giganți. Cel mai lung râu din Rusia este Lena, care are o lungime de 4400 km. Pe locul doi se află Irtish, care atinge o lungime de 4248 km.

Vizionați videoclipul: HOME - Nosso planeta, nossa casa Yann Arthus-Bertrand full versão multi legenda (Martie 2020).

Lasă Un Comentariu