Kurds: cine sunt, istoria, religia, zona de reședință

Kurdistan este situat în sud-vestul Asiei de Vest. Kurdistanul nu este un stat, este un teritoriu etnografic situat în 4 țări diferite: în estul Turciei, în vestul Iranului, în nordul Irakului și în Siria de nord.

Religie și limbă

Reprezentanții naționalității se dedică unor credințe diferite. Cea mai mare parte a kurzilor aparțin religiei islamice, dar printre ei se numără și alawiți, șiiți, creștini. Aproximativ 2 milioane de oameni de naționalitate se identifică cu credința preislamică, care se numește "Yezidism" și se numește Yezidis. Însă, în ciuda diverselor religii, reprezentanții poporului numesc Zoroastrianismul drept adevărata lor credință.

Unele fapte despre Yezidis:

  • Acesta este cel mai vechi popor din Mesopotamia. Ei comunică într-o limbă specială Kurmanji, kurdă.
  • Orice Yezidi este născut din tatăl unui kurd Yezidi, și fiecare femeie respectabilă poate deveni mamă.
  • Religia este practicată nu numai de Yezidi Kurds, ci și de alți reprezentanți ai naționalității kurde.
  • Yezidis poate fi considerat toți kurzii etnici care mărturisesc această credință.

Sunnismul este ramura predominantă a islamului. Cine sunt kurzii sunni? Această religie este religia, care se bazează pe "Sunna" - un anumit set de principii și reguli care se bazează pe modelul vieții profetului Mohamed.

Teritoriu de reședință

Kurzii sunt cea mai mare națiune cu statut de "minorități naționale". Datele exacte despre numărul lor nu sunt disponibile. Diferite surse au cifre controversate: de la 13 la 40 de milioane de oameni.

Ei locuiesc în Turcia, Irak, Siria, Iran, Rusia, Turkmenistan, Germania, Franța, Suedia, Olanda, Marea Britanie, Austria și alte țări.

Esența conflictului cu turcii

Acesta este un conflict între autoritățile turcești și soldații Partidului Muncitorilor din Kurdistan, care luptă pentru crearea autonomiei în statul turc. Începutul său datează din 1989 și durează până în prezent.

La începutul secolului XX, această națiune a fost considerată cea mai mare din punct de vedere numeric, care nu are stat personal. Acordul de pace de la Sevres semnat în 1920 prevede înființarea unui Kurdistan autonom în Turcia. Dar nu a intrat niciodată în vigoare. După semnarea Acordului de la Lausanne, acesta a fost anulat cu totul. În perioada 1920-1930, kurzii s-au răzvrătit împotriva guvernului turc, dar lupta a eșuat.

Ultimele știri

Politicile Rusiei și Turciei sunt similare în dorința lor de a construi relații libere de puterea hegemonului. Împreună, aceste două state contribuie la reconcilierea Siriei. Cu toate acestea, Washingtonul furnizează arme pentru formarea de kurzi situate în Siria, pe care Ankara o numește terorist. În plus, Casa Albă nu dorește să dea un fost predicator, o figură publică, Fethullah Gulen, care locuiește în exil voluntar în statul Pennsylvania. El este acuzat de autoritățile turce într-o încercare de lovitură de stat. Turcia amenință să ia "măsuri posibile" împotriva aliatului său din NATO.

Vizionați videoclipul: Calling All Cars: The Bad Man Flat-Nosed Pliers Skeleton in the Desert (Februarie 2020).

Lasă Un Comentariu